«36 ώρες στην Κύπρο» ήταν αρκετές για να διαδώσει σ’ όλη τη Νέα Υόρκη και συνάμα σ’ όλο το πλανήτη, πόσο έχει μαγευτεί από την ομορφιά και την ιστορία του νησιού μας, ο αρθρογράφος των New York Times, Seth Sherwood.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην «αναγέννηση» του νησιού μας μέσα από τα οικονομικά δεινά που πέρασε το 2013 με το κούρεμα των καταθέσεων, βρίσκοντας και πάλι την φερεγγυότητα του.
Ο Sherwood αρχίζοντας μ’ ένα ενθαρρυντικό χαιρετισμό «Καλωσόρισες πίσω, Κύπρος», μας ταξιδεύει στην παραθαλάσσια Λεμεσό και την πρωτεύουσά Λευκωσία.
Σ’ ένα μικρό ημερολόγιο μας ξεδιπλώνει την εμπειρία του, αρχίζοντας από τη «διπλοπρόσωπη» Λεμεσό, όπως την χαρακτηρίζει. Από τη μία πλευρά τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία που εξαπλώνονται κατά μήκος του κύματος και από την άλλη, η θρησκευτική και παραδοσιακή γειτονιά του Μεσαιωνικού Κάστρου.
Με άφθονες εισηγήσεις στους αναγνώστες δε δίστασε να αναφερθεί και στις τιμές για την κάθε τοποθεσία που επισκέφτηκε. Αρχίζοντας το απόγευμα της Παρασκευής σε παραλιακό καφέ, το βράδυ για δείπνο σε γνωστό εστιατόριο στη Μαρίνα Λεμεσού και για κοκτέιλ σε restaurant-lounge στο παλιό Λιμάνι ενώ για μουσική πήγε στο εναλλακτικό μπαράκι της παλιάς πόλης.
Καταφθάνοντας το Σάββατο στην ιστορική Λευκωσία, αναφορά κάνει στα τείχη που μοιράζουν το νησί μας από τον κατακτητή. Εφόσον πέρασε το μεσημέρι του στη Λήδρας, αποφασίζει να επισκεφτεί την τούρκοκυπριακή πλευρά, επισημαίνοντας πως μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.
Στην επιστροφή του δε θα μπορούσε να παραλείψει να επισκεφθεί την Λεβέντειο Πινακοθήκη ενώ για δείπνο προτίμησε το γνωστό εστιατόριο στην παλιά Λευκωσία. Ακολούθως μας συστήνει μαγαζιά για αλκοολούχα ποτά και κοκτέιλ.
Ολοκληρώνοντας το ταξίδι του την Κυριακή, άφησε τελευταίο το Κυπριακό Μουσείο να τον ταξιδέψει στον Ελληνικό παράδεισο της αρχαιότητας!
Δείτε το άρθρο εδώ The New York Times