Εμπειρίες, τεχνογνωσία και πρακτικές προσδοκεί να αποκομίσει ο Δήμος Λεμεσού από το μεγαλύτερο έργο αστικής πολεοδομικής ανάπλασης στη Νότια Ευρώπη, το Euroméditerranée Μασσαλίας, το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης, από τις δημοτικές αρχές της Μασσαλίας και τον διευθυντή του έργου.
Στην παρουσίαση συμμετείχε και ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο René Troccaz, ο οποίος σε χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δυο αδελφοποιημένων Δήμων της Λεμεσού και της Μασσαλίας και υπέδειξε τα οφέλη που η Λεμεσός μπορεί να αποκομίσει από το παράδειγμα της γαλλικής πόλης, η οποία μέσα από μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, μετατρέπεται σε πρότυπο βιώσιμης μεσογειακής πόλης που σέβεται το περιβάλλον.
«Αυτό το σχέδιο ανταποκρίνεται στις ανησυχίες μεγάλων πόλεων που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, γι αυτό το λόγο, η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ της πόλης της Μασσαλίας και της Λεμεσού είναι σημαντική και χρήσιμη», είπε ο κ. Troccaz.
Υπογράμμισε, παράλληλα, πως οι σχέσεις μεταξύ μεγάλων πόλεων αποτελούν ένα σημαντικό μέρος στις διμερείς σχέσεις δυο χωρών και στην προκειμένη περίπτωση «η συνεργασία Μασσαλίας-Λεμεσού, δυο μεγάλων πόλεων της Μεσογείου, συμβάλλει καθοριστικά στις γαλλοκυπριακές σχέσεις».
Μασσαλία και Λεμεσός, δυο πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου, κινούνται σε μια παράλληλη πορεία και στην ίδια βασική φιλοσοφία, είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος υπέδειξε ότι η πόλη μπορεί να μάθει πολλά από το παράδειγμα της Μασσαλίας, καθώς βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης του έργου αναβάθμισης τμήματος των δυτικών της συνοικιών και σχεδιασμού των βασικών παραμέτρων για ανάπτυξη της υποβαθμισμένης περιοχής μεταξύ της μαρίνας και του νέου λιμανιού.
Ο Δήμος, συνέχισε, προσβλέπει να ενημερωθεί για το έργο Euroméditerranée και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν στην στρατηγική υλοποίησης του, τη διαμόρφωση του σχεδίου περιοχής, τη χρηματοδότηση του, τον τρόπο διαχείρισης του αλλά και την προβολή και προώθηση του, ως επίσης και πρακτικά αποτελέσματα της Α` φάσης του έργου, που ολοκληρώθηκε το 2013.
Μιλώντας στα γαλλικά, μέσω μετάφρασης, η Αντιδήμαρχος Μασσαλίας Lauren Agnes Caradec είπε πως η τεχνογνωσία του έργου είναι στη διάθεση της Λεμεσού για αξιοποίηση της και απηύθυνε πρόσκληση στις δημοτικές αρχές να επισκεφθούν τη Μασσαλία για να δουν από κοντά πως λειτουργεί το νέο μοντέλο πόλεως.
Σε δήλωση της, εξάλλου, η κ. Caradec, είπε πως «προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια πόλη η οποία να αναπτύσσεται βάσει ενός τεχνολογικού σχεδιασμού, που να λαμβάνει υπόψη την οικονομία ενέργειας, τις διάφορες χρήσεις, τον τρόπο κατασκευής των κτιρίων και της διαχείρισης των χώρων στάθμευσης, ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης για το μέλλον».
Το έργο, που έχει στόχο την ανάπλαση 4,800 στρεμμάτων γης μεταξύ του ιστορικού κέντρου της πόλης και του λιμανιού, παρουσίασε ο Διευθυντής του, Alexandre Sorrentino, ο οποίος ανέφερε πως τα τελικά συμπεράσματα θα αξιολογηθούν με την ολοκλήρωση του, ωστόσο ήδη υπάρχουν αρκετά σημαντικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τους σχεδιασμούς της πόλης της Λεμεσού.
Πέραν των θεμάτων πολεοδομικής ανάπτυξης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τη συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ κ.α.
Υπενθυμίζεται πως αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού επισκέφθηκε τη Μασσαλία τον Απρίλιο και υπέγραψε σχετική συμφωνία συνεργασίας, ενώ στο πλαίσιο υλοποίησής της, οι δυο Δήμοι συμφώνησαν και υπέγραψαν κοινή υποψηφιότητα σε δυο ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ