Στο έλεος των κουνουπιών ζουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της ευρύτερης δυτικής περιοχής της Λεμεσού. Ένα μαρτύριο που ξεκινά από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.
Κάτοικοι της περιοχής στρέφουν τα πυρά τους εναντίον των αρμοδίων αφού, όπως αναφέρουν, δεν κάνουν ό,τι πρέπει με τους απαραίτητους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
Έγιναν και γίνονται τόσο από τον Δήμο Λεμεσού σε συνεργασία με τα επηρεαζόμενα Κοινοτικά Συμβούλια της περιοχής, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τις Αρχές των Βάσεων, διάφορες ενέργειες οι οποίες όμως είναι αποσπασματικές με αποτέλεσμα να μην λύνεται οριστικά το πρόβλημα το οποίο είναι ιδιαίτερα βασανιστικό σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τις περιοχές Ζακακίου, Ασώματου, Τραχωνίου και Ακρωτηρίου.
Το πρόβλημα που διαπιστώνεται κάθε καλοκαιρινή περίοδο και αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες παρόλες τις έρευνες και επιτόπιες επιθεωρήσεις και τη διενέργεια εντατικών και συντονισμένων επίγειων ψεκασμών, εντούτοις δεν έχει αντιμετωπισθεί ριζικά το πρόβλημα που προκύπτει με την ύπαρξη κουνουπιών.
Μια καθ’ όλα απαράδεκτη κατάσταση, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής που είναι και οι αποδέκτες αυτής της κατάστασης και στρέφουν τα πυρά τους εναντίον κάθε αρμόδιας Αρχής αφού, όπως αναφέρουν, αν και γνωρίζουν την κατάσταση μέσα από παράπονα που έχουν υποβληθεί επανειλημμένα, ωστόσο δεν κάνουν ότι πρέπει για να εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο που βασανίζει τους πολίτες που έτυχε να κατοικήσουν σ’ αυτή την περιοχή.
Εκφράζοντας τις έντονες διαμαρτυρίες τους κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι αφέθηκαν ή καταδικάστηκαν από κάποιους «ειδήμονες», να ζουν στο έλεος των κουνουπιών. Άλλο τόσο εξοργίζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι διάφοροι αρμόδιοι φορείς όταν τους υποδεικνύεις το πρόβλημα. Αντί της άμεσης δράσης για αποτελεσματική πάταξη του φαινομένου, ο ένας ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο γεγονός που όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα αλλά συμβάλλει βέβαια στη διαιώνιση του.
Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δυτική Λεμεσός με τα κουνούπια και τις σκνίπες απασχόλησε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Λεμεσού με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων -επηρεαζόμενων τοπικών Αρχών, εκπροσώπων αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και των Αρχών των Βάσεων.
Σκοπός της σύσκεψης, όπως και κάθε χρόνο, είναι η αξιολόγηση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών και ο καθορισμός μια σειράς μέτρων τα οποία θα ληφθούν όπως ο καθαρισμός των πάρκων των ανοικτών χώρων και των καναλιών ώστε να μειωθεί η επιφάνεια των στάσιμων νερών όπου μαζεύονται και γεννοβολούν τα κουνούπια και η διενέργεια εντατικών και συντονισμένων επίγειων ψεκασμών με βιολογικά σκευάσματα από τις αρχές των Βάσεων Ακρωτηρίου, τις υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, των οικείων κοινοτικών αρχών και του Δήμου Λεμεσού, στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό την ευθύνη της κάθε υπηρεσίας,
Αντίθετη άποψη με τους κατοίκους των επηρεαζομένων περιοχών φαίνεται να έχουν οι υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού οι οποίες δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Όπως δήλωσε στον «Φ» ο προϊστάμενος της Υγειονομικής υπηρεσίας του Δήμου Λεμεσού, Δημήτρης Θεοτή, οι συνήθεις εστίες εκκόλαψης των κουνουπιών είναι εκτός από τις λίμνες, τα έλη και τις αλυκές, για τις οποίες γίνεται συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης τους, εξίσου μεγάλες εστίες εκκόλαψης δημιουργούνται από τις δραστηριότητες των ανθρώπων όπως είναι όλα τα μέρη ή δοχεία τα οποία μπορεί να συγκεντρώσουν στάσιμα ή σιγοτρεχούμενα νερά, δεξαμένες συλλογής νερού, κουβάδες, φιάλες αναψυκτικών, ποτών και άλλων υγρών, ανθοδοχεία, γλάστρες, παλιά ελαστικά οχημάτων, κατεστραμμένα/οξειδωμένα ντεπόζιτα νερού, αλλά και τα αποχετευτικά συστήματα, φρεάτια, βόθροι και οι ανοιχτοί υπόνομοι.
Πηγή: “Φ”