Αρχική Λεμέσιος Aμίαντος: Το χωριό, το μεταλλείο, το όνομα και η Ιστορία

Aμίαντος: Το χωριό, το μεταλλείο, το όνομα και η Ιστορία

Το χωριό Αμίαντος το συναντάς λίγα χιλιόμετρα πριν την κορυφή Τρόοδος. Βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και διασχίζεται από τον ποταμό Κούρη.

Μια περιοχή που πρέπει να δει και να περπατήσει κάθε επισκέπτης ντόπιος αλλά και ξένος, είναι η περιοχή που αναφέρεται σαν “Λούματα των Αετών”, μια περιοχή απίστευτης ομορφιάς και η απόσταση της είναι μόνο 2 χιλιόμετρα περίπου.

Related image

Ο Αμίαντος βρίσκεται γύρω στα 48 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού σε μέσο υψόμετρο 990 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Γνωστό στους παλαιότερους για το μεταλλείο του που πλέον έχει κατά μεγάλο ποσοστό δώσει τη θέση του στη φύση, μετά την αναδάσωση που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90’.

Στο δρόμο Καρβουνάς – Τρόοδος στα αριστερά διακρίνει κανείς τα βουνά όπου γινόταν η εξόρυξη του αμιάντου, το βοτανικό κήπο, όπως και την αναδάσωση της γύρω περιοχής η οποία είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς λόγω των εξορύξεων.

Image result for amiantos

Η ονομασία του χωριού προέρχεται πιθανότατα απ’ την εξόρυξη του αμιάντου που ήταν και εξ αρχής ο λόγος που η περιοχή ξεκίνησε να πρωτοκατοικείται, από εργάτες του μεταλλείου.

Απ’ το χωριό ξεκινούσε εναέριος σιδηρόδρομος ο οποίος κατέληγε στην ομώνυμη περιοχή στη Λεμεσό για τη μεταφορά του αμιάντου στο παλιό λιμάνι της πόλης.Δυστυχώς, σήμερα δε σώζεται τίποτα απ’ το σιδηρόδρομο.

amiantos1.JPG

amiantos.JPG