Αύξηση στα περιστατικά που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα και απορρύθμιση του βρογχικού άσθματος παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες λόγω της παρουσίας σκόνης στην ατμόσφαιρα, είπε στο ΚΥΠΕ, ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης συστήνοντας αποφυγή έκθεσης στη σκόνη και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες, όπως σημειώνει, πρέπει να προστατευθούν.
«Σίγουρα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια σχετική αύξηση περιστατικών που υποφέρουν είτε από αλλεργική ρινίτιδα είτε από απορρύθμιση του βρογχικού άσθματος. Είχαμε μια σχετική αύξηση στα ιατρεία μέσα στα πλαίσια τα αναμενόμενα», ανέφερε ο Δρ Αρμεύτης.
Ευτυχώς πλέον, συνέχισε, με την ενημέρωση που λαμβάνει ο κόσμος, αντιμετωπίζει την κατάσταση, ειδικά οι ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα έχουν την γνώση να συμμορφώνονται στην θεραπεία, να κάνουν χρήση της ανακουφιστικής θεραπείας όταν χρειαστεί.
Το πρόβλημα, συνέχισε, αφορά σε κάποιες περιπτώσεις ασθενείς που δεν λαμβάνουν συστηματικά την θεραπεία τους και οι οποίοι τυγχάνει να είναι και καπνιστές, κάτι που όπως είπε, «επιβαρύνει το άσθμα τους ή την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», πρόσθεσε.
Όταν έχουμε υψηλά επίπεδα σκόνης, σημείωσε ο Δρ Αρμεύτης, παρουσιάζεται ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την αλλεργική ρινίτιδα και για το βρογχικό άσθμα. Υπάρχει κόσμος, συνεχίζει, που δεν έχει ιστορικό αλλά βλέπουμε να τον ενοχλεί και να πρωτοεμφανίζεται ένας ερεθισμός στα μάτια, πονοκέφαλος, ενόχληση στον φάρυγγα, βήχας.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, η αραιή σκόνη που υπάρχει σήμερα στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει και αύριο, Μεγάλη Τετάρτη.
Ο Δρ Αρμεύτης ανέφερε ότι «στην ουσία η σκόνη σημαίνει και εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία υπάρχουν στην ατμόσφαιρα που επειδή έχουν τόση μικρή διάμετρο μπορούν να περάσουν, να είναι απόλυτα εισπνεύσιμα στον πνεύμονα γιατί δεν μπορούν να φιλτραριστούν από τους μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος».
Κι επειδή, εξήγησε, αυτά τα μικροσωματίδια κατά την πορεία τους εμπλουτίζονται και με διάφορες χημικές ενώσεις, διάφορα οξείδια, προκαλούν σημαντικού τύπου φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα οπότε όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα στην ατμόσφαιρα, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, ειδικά οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προσέχουν.
Οι ευάλωτες ομάδες είναι οι ασθενείς που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλα νοσήματα, ηλικιωμένοι κι αυτοί που πάσχουν από διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ο Δρ Αρμεύτης επεσήμανε ότι τα αυξημένα επίπεδα σκόνης μπορούν να επηρεάσουν κυρίως ασθενείς με πνευμονολογικές παθήσεις αλλά και με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.
«Όταν υπάρχουν αυτά τα αυξημένα επίπεδα η εισπνοή τους μπορεί να οδηγήσει αυτούς τους ασθενείς σε απορρύθμιση των νοσημάτων τους όπως για παράδειγμα ασθενείς με βρογχικό άσθμα ή με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να μπουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται παρόξυνση, την έξαρση της νόσου και να χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια στις Πρώτες Βοήθειες λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Πολλές φορές μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο και την ίδια τους την ζωή. Γι αυτό καταγράφεται σε μελέτες ότι κάποιες ημέρες που υπάρχουν αυξημένα επίπεδα σκόνης, αυτοί οι ασθενείς είναι αυτοί που κινδυνεύουν», σημείωσε.
Η βασική σύσταση, σύμφωνα με τον Δρ Αρμεύτη, είναι να λαμβάνουν γενικά μέτρα προφύλαξης και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να υποχωρήσει το φαινόμενο, να αποφεύγουν δραστηριότητες και άσκηση στην ύπαιθρο και οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως μάσκα υψηλής προστασίας.
Το σημαντικό, ανέφερε, είναι να παρακολουθούμε την ενημέρωση σχετικά με τα επίπεδα σκόνης και τις ημέρες που γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει αυτό το φαινόμενο να παίρνουμε τα μέτρα μας.
Οι ασθενείς, κατέληξε, πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στη θεραπεία τους κι αν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα απορρύθμισης να έρχονται σε άμεση επικοινωνία με τον γιατρό τους.
Πηγή:ΚΥΠΕ