Αρχική Από το Παρελθόν ΚΕΑΝ της Λεμεσού, της Κύπρου, του κόσμου

ΚΕΑΝ της Λεμεσού, της Κύπρου, του κόσμου

Takis

H ιστορία πίσω από το εμβληματικό αναψυκτικό και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας

 

1949

Ο Τάκης Χριστοδούλου, ένας πρωτοπόρος νεαρός χημικός με εξειδικευμένο ενδιαφέρον  στον τομέα της επεξεργασίας φρούτων, ίδρυσε στη Λεμεσό την Κυπριακή Εταιρεία Αναψυκτικών (ΚΕΑ) με σκοπό την αξιοποίηση των χυμών, αιθέριων ελαίων και άλλων φυσικών συστατικών που προκύπτουν από τη διαδικασία χυμοποίησης φρέσκων εσπεριδοειδών. Τα πρώτα ποτά που παρασκευάστηκαν το 1949 ήταν τα σκουός (πορτοκάλι, λεμόνι, αμύγδαλο και βύσσινο) με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που συντηρούσε το προϊόν. Τα προϊόντα  ΚΕΑ ενθουσίασαν το κοινό, η ζήτηση ήταν θεαματική και η πίεση για αυξημένη παραγωγή έντονη.

Takis

Ο αείμνηστος Τάκης Χριστοδούλου, ιδρυτής της ΚΕΑΝ, πρωτοπόρος χημικός. Διετέλεσε για σειρά ετών αντιδήμαρχος Λεμεσού και ήταν από τους εμπνευστές της Γιορτής του Κρασιού

1951

Ο Τ. Χριστοδούλου τελειοποίησε τη διαδικασία χυμοποίησης, βασισμένος στη συνεχή μελέτη και τη γνώση του σωστού τρόπου επεξεργασίας του καρπού κατά τη διάρκεια των σταδίων της ανάπτυξης, της καλλιέργειας και της τεχνικής της χυμοποίησης και θέτοντας τους κανόνες για τη φυσική διατήρηση και την αποθήκευση του συμπυκνωμένου χυμού. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησε τα υψηλά πρότυπα και το «μυστικό» των αναψυκτικών της ΚΕΑ, η οποία μετονομάστηκε σε ΚΕΑΝ.

1956

Ολοκληρώνεται το ιδιόκτητο εργοστάσιο της εταιρείας στην περιοχή του Δασουδιού, με θέα τη θάλασσα, το οποίο μέχρι και σήμερα αποτελεί ορόσημο, με σημείο αναφοράς τα δύο εντυπωσιακά γιγαντιαία μπουκάλια από μωσαϊκό που φρουρούν την πύλη βρίσκονται ακόμα εκεί περήφανα, τονίζοντας την παρουσία του εργοστασίου με την Art Deco πρόσοψή του.  Η ΚΕΑΝ μετατράπηκε σε μια μεγάλη και σύγχρονη μονάδα παραγωγής με το όνομα ΚΕΑΝ να κυριαρχεί στα αναψυκτικά φρούτου και να ανταγωνίζεται  σε προτίμηση  τα ξένα.

Επέκταση και εξέλιξη

Η KEAN Soft Drinks Ltd συνέχισε την παράδοσή της με το δικό της εμπορικό σήμα και απέκτησε και τις  νέες συνεργασίες με άδειες εμφιάλωσης των Canada Dry, Nichols International (Vimto), UK και Royal Crown Cola, USA.Κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, όταν οι περισσότερες καλλιέργειες  εσπεριδοειδών  χάθηκαν μαζί με το 37% της κυπριακής γης, το ένστικτο επιβίωσης του ιδρυτή εντόπισε νέες προοπτικές εξαγωγής προϊόντων που δε βασίζονται αποκλειστικά σε αυτές τις πρώτες ύλες, στις χώρες της Εγγύς και Άπω Ανατολής. Η εταιρεία, παρόλο που έχασε και ένα σημαντικό μέρος των οχημάτων μεταφοράς, των ψυγείων και των λογαριασμών της, κατάφερε να επιβιώσει και να επανακτήσει τις δυνάμεις της. Παράδειγμα η δημιουργία του τμήματος κονσερβοποιίας μετά το 1974 με μια γκάμα προϊόντων από λαχανικά σε χούμους και ταχίνι ως νέκταρ σε ειδικά μεταλλικά κουτιά με στόχο τις ανάγκες των γειτονικών αραβικών χωρών. 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ