Αρχική Τεχνολογία Ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προωθεί η Κυβέρνηση, δηλώνει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο προωθεί η Κυβέρνηση, δηλώνει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Μέτρα για την οριζόντια εφαρμογή δράσεων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο λαμβάνει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, σε χαιρετισμό του σε διάλεξη του Πανεπιστημίου Κύπρου υπό τον τίτλο «Δίκαιο, Νέες τεχνολογίες και Ιδιωτική Ζωή», ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «το θέμα βεβαίως έχει πάρα πολλές πτυχές, πέραν από την κατοχύρωση της προστασίας του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής κατά τη χρήση του διαδικτύου».

Επεκτείνεται, είπε, «στην προστασία του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου, στην ανάπτυξη του διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας για εμπορικούς σκοπούς, στη δυνατότητα πρόσβασης σε δεδομένα με σκοπό τη διερεύνηση εγκλημάτων που διαπράττονται στο διαδίκτυο, καθώς και στη διασφάλιση εθνικών συμφερόντων και ασφάλειας».

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε, επίσης, το φαινόμενο της ρητορικής μίσους, το οποίο εξελίσσεται σε διάφορες ιστοσελίδες και προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, η αντιμετώπιση του οποίου επιβάλλει την ταυτόχρονη λήψη ασφαλιστικών δικλίδων ώστε να μην παραβιάζεται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι «σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχουν οι πάροχοι, η συνεργασία των οποίων έχει σε μεγάλο βαθμό εξασφαλιστεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μπορώ να δηλώσω ότι, είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι».

Ενημέρωσε επίσης ότι «σε εθνικό επίπεδο έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο, κατά την εκδίκαση αδικήματος που αφορά τη διάδοση ρατσιστικού ή ξενοφοβικού υλικού μέσω του διαδικτύου, να διατάξει την κατάργηση ή/και την μη πρόσβαση από τους χρήστες σε ιστότοπους που φιλοξενούν ιστοσελίδες που περιέχουν ρατσιστικό ή ξενοφοβικό υλικό».

Το νομοσχέδιο είναι στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, πρόσθεσε.

Ο Ιωνάς Νικολάου είπε επίσης ότι «ως Πολιτεία λαμβάνουμε μέτρα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, για την οριζόντια εφαρμογή δράσεων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια στο κυβερνοχώρο, όπως είναι η ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ειδικότερα των νέων, η συνεργασία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς, επίσης, και η αποτελεσματική διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων μέσω του εκσυγχρονισμού των τεχνικών μέσων που διαθέτουν οι διωκτικές αρχές, αλλά και του νομοθετικού πλαισίου».

Αναφερόμενος στη διερεύνηση των υποθέσεων είπε ότι «η έκδοση της Απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Υπόθεση TELE 2 έχει αναδείξει ένα νομικό πρόβλημα σε σχέση με την υποχρέωση γενικής και αδιάκριτης διατήρησης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, για σκοπούς εθνικής και δημόσιας ασφάλειας, έναντι της προστασίας του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής και της αρχής της αναλογικότητας».

«Παρόλο ότι η απόφαση δημιουργεί δυσκολίες στη διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και κατ’ επέκταση στην αποτελεσματική διερεύνηση ποινικών υποθέσεων, εν τούτοις γίνονται προσπάθειες να καθοριστούν τέτοια κριτήρια που ο περιορισμός του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής θα συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, είπε, «η συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων παρουσιάζει αρκετά προβλήματα αφού τα ηλεκτρονικά στοιχεία τηρούνται συνήθως σε ξένες δικαιοδοσίες, ως επί το πλείστον σε τρίτες χώρες, και οι υφιστάμενοι μηχανισμοί αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξη των υποθέσεων».

«Τα προβλήματα αυτά δεν απασχολούν μόνο την Κύπρο άλλα βρίσκονται και στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητούνται λύσεις για την αντιμετώπισή τους», σημείωσε ο κ. Νικολάου.

«Σε εθνικό επίπεδο, καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβριο του 2017 νομοσχέδιο που θα επιτρέπει, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις του Άρθρου 17 του Συντάγματος, όπως τροποποιήθηκε το 2010, την άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας για σκοπούς εθνικής ασφάλειας ή για τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων όπως αυτά καθορίζονται στο ίδιο άρθρο του Συντάγματος», είπε.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ, πρόσθεσε, «στο νέο σημαντικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ στις 25 Μαΐου 2018 με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στην ΕΕ».

«Ως Υπουργείο είχαμε σημαντική συνεισφορά στις εργασίες που διεξήχθησαν στο Συμβούλιο Υπουργών πριν από την υιοθέτησή του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά ο νέος Κανονισμός αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό σημαντικό μέρος των προκλήσεων που πηγάζουν από τη χρήση των διαδικτυακών μέσων, ενισχύοντας τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων, όπως είναι η ανάγκη ύπαρξης σαφούς συγκατάθεσης για επεξεργασία των δεδομένων, το δικαίωμα διαγραφής, διόρθωσης και λήθης, το δικαίωμα εναντίωσης και το δικαίωμα φορητότητας των δεδομένων».