Η δέσμευση από την Τράπεζα καταθέσεως εγγυητού είναι απότοκο εξάσκησης συμβατικού δικαιώματος επίσχεσης (lien) και αν δεν υπάρχει ρητή πρόνοια στην σύμβαση εγγύησης για τέτοιο δικαίωμα, η Τράπεζα δεν δύναται να δεσμεύσει κατάθεση εγγυητού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς, προσθέτοντας παράλληλα ότι “ακόμη και αν το δικαίωμα επίσχεσης υπάρχει στην σύμβαση εγγύησης, αυτό δεν μπορεί να εξασκηθεί μέχρι να υπάρξει default από τον πρωτοφειλέτη”.
Ο κ. Μελάς κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι τραπεζικό ίδρυμα δεν επέτρεψε σε πελάτη του να αποσύρει μικρό μέρος της κατάθεσης του για να το χρησιμοποιήσει για έκτακτο περιστατικό υγείας, επειδή είναι εγγυητής σε δάνειο που κατέστη μη εξυπηρετούμενο.
Ο κ. Μελάς είπε ακόμη ότι επειδή η ευθύνη εγγυητού είναι δευτερογενής, εξαρτάται από την παράβαση της σύμβασης από τον πρωτοφειλέτη (dependent upon the default of the principal) και δεν εγείρεται (η ευθύνη του εγγυητού) μέχρι την στιγμή της παράβασης από τον πρωτοφειλέτη.
«Επομένως, ακόμη και αν το δικαίωμα επίσχεσης υπάρχει στην σύμβαση εγγύησης, αυτό δεν μπορεί να εξασκηθεί μέχρι να υπάρξει default από τον πρωτοφειλέτη», υπογραμμίζει.
Επίσης, ανέφερε ότι «υπάρχουν και εγγυήσεις που προνοούν ότι η ευθύνη του εγγυητού είναι ‘on demand’».
«Εν τοιαύτη περιπτώσει, εκτός από default εκ μέρους του πρωτοφειλέτη, πρέπει να υπάρξει – ως τυπική προϋπόθεση – και γραπτή ζήτηση από τον πιστωτή προς τον εγγυητή για να ενεργοποιηθεί η ευθύνη του εγγυητού», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είπε στο ΚΥΠΕ ότι «η δέσμευση καταθέσεων πρέπει να προνοείται ρητά στις συμβάσεις εγγύησης ως ‘general lien’ του πιστωτού».
«Για να εξασκήσει ο πιστωτής αυτό το δικαίωμα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθεί η ευθύνη του εγγυητού. Όχι προηγουμένως», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ