Αρχική Τελευταία Νέα Aνοικτό κάλεσμα theYard.Residency.16 (περίοδος β’)

Aνοικτό κάλεσμα theYard.Residency.16 (περίοδος β’)

Ανοικτό Κάλεσμα

theYard.Residency.16

Β’ περίοδος Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος 2016

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοινώνει το δεύτερο Ανοικτό Κάλεσμα για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency.16, που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος 2016, στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Το 2016 είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που λειτουργεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency. Προτάσεις για συμμετοχή θα μπορούν να αποστείλουν νέοι καλλιτέχνες και πιο έμπειροι δημιουργοί, ομάδες, οργανισμοί κυρίως από την Κύπρο, όπως και στο πλαίσιο της ανταλλαγής και της κινητικότητας καλωσορίζονται καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Στόχος είναι να συσταθεί ένα πρόγραμμα με πειραματικές και μη παραστάσεις, οι οποίες χρειάζονται στήριξη και που εντάσονται στη φετινή θεματολογία:

Η διάρκεια μιας στιγμής.

«Υπάρχει η τωρινή τούτη η στιγμή;» Ν.Καζαντζάκης

Σαν ένα στοίχημα που εμφανίζεται κάθε φορά. Αν σταματήσω το χρόνο θα μπορέσω να αντιληφθώ τι γίνεται τώρα; Διερωτούμαι αν θα μπορέσω να δω εμένα ή εσένα ή τι περνά μπροστά μας. Πόσο διαρκεί μια στιγμή; Τι μπορεί να συμβεί σε μια στιγμή; Πόσα βήματα θα χρειαστεί να κάνουμε για να γίνει ο χώρος πιο μεγάλος; Πόσες στιγμές θα έχουμε;

 Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές το πρόγραμμα φιλοξενιών για το 2016 έχει χωριστεί σε τρεις κατηγορίες για συμμετοχή:

Ι. μια στιγμή – Θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις (νέες ή παλαιότερες παραγωγές) θεάτρου, χορού, performance art, μουσικής, εικαστικών project, στοχευμένων σεμιναρίων και διαλέξεων. Οι δράσεις αυτές θα χρησιμοποιούν το Παλιό Ξυδάδικο ως παραστατικό χώρο. Τα έσοδα θα ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς και όχι στους διοργανωτές. Οι δημιουργοί θα έχουν στη διάθεση τους το χώρο και εξοπλισμό για 5 μέρες (για 2 μέρες στήσιμο/ πρόβες και μέχρι 3 παραστάσεις).

ΙΙ. Αυτοσχεδιασμοί – Αφορά αυθόρμητες καλλιτεχνικές ιδέες που θα διαπραγματεύονται πιο άμεσα το θέμα της ζωντανής στιγμής σε σχέση με το κοινό με βάση τον αυτοσχεδιασμό. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεση τους το χώρο και εξοπλισμό για μια μέρα και τα έσοδα θα ανήκουν αποκλειστικά στους ίδιους.

Έργα σε εξέλιξη – Οι καλλιτέχνες θα μπορούν να παρουσιάσουν στο κοινό ιδέες θεάτρου, χορού, performance art, μουσικής, εικαστικών project, που είναι έργα σε εξέλιξη. Ο χώρος θα παραχωρείται για 3 μέρες και η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν.

ΙΙΙ. μια στιγμή στην αυλή – Ημερίσιες δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά, νέους και οικογένειες. Παιδικές παραστάσεις, παραμύθια, Θέατρο σκιών, Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, εργαστήρια, μουσική για παιδιά και άλλα. Ο χώρος και ο εξοπλισμός θα παραχωρείται στους καλλιτέχνες. Τα έσοδα θα ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς και όχι στους διοργανωτές.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency είναι μια πλατφόρμα για ενεργή δραστηριοποίηση των συμμετεχόντων. Όλοι οι δημιουργοί, ομάδες, οργανισμοί που θα επιλεγούν είναι ελεύθεροι να εκφραστούν καλλιτεχνικά με οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε τρόπο πάνω στο προτεινόμενο θέμα, αλλά και, να δράσουν υπεύθυνα ως προς την παραγωγή τους. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν για το theYard.Residency.16 θα εξασφαλίσουν:

  1. Δωρεάν χρήση του Παλιού Ξυδάδικου, όπως αναφέρεται πιο πάνω στην κάθε κατηγορία. Η τελική διάρκεια της φιλοξενίας (αριθμός ημερών, ημερομηνίες και ώρες) θα οριστεί μεταξύ συμμετεχόντων και του ΜΙΤΟΣ, ανάλογα με τις ανάγκες της πρότασης και τη διαθεσιμότητα του χώρου.
  1. Η κάθε πρόταση που θα επιλεγεί για το theYard.Residency.16 θα εξασφαλίσει δωρεάν χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού και της υποδομής του Παλιού Ξυδάδικου. Η χωρητικότητα του χώρου είναι περίπου 60 άτομα και ο εξοπλισμός περιλαμβάνει:

Φωτισμός

8 PC Θεατρικά φώτα 500W, 4 Par Lights 300W, κονσόλα proel 12 καναλιών (15 γραμμές φωτισμού/dimmer)

Ήχος

Amplifier 100 W, κονσόλα BEHRINGER (8 κανάλια, 4 XLR, 4 jack inputs), 2 μεγάφωνα 70 W Pioneer, 2 stands μικροφώνου, μικρόφωνα (1 shure 58, 2 πυκνωτικά Stagg)

Έξτρα

1 projector Panasonic PT-LW 280

  1. Την πρώτη μέρα της φιλοξενίας τους οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη λειτουργία του Παλιού Ξυδάδικου και οφείλουν κατά τη διάρκεια, όπως και στο τέλος της φιλοξενίας τους να διατηρούν καθαρό τον χώρο.
  1. Η διοργάνωση δεν θα προσφέρει τεχνικές υπηρεσίες. Για όλα τα τεχνικά θέματα της παραγωγής τους οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν το δικό τους τεχνικό.

5. Τα έσοδα (εισιτήρια, δίδακτρα κλπ) των εκδηλώσεων θα ανήκουν αποκλειστικά στους ίδιους τους συμμετέχοντες. Η τιμή (εισιτηρίων, διδάκτρων κλπ) ορίζεται από τους ίδους τους δημιουργούς, αλλά δεν θα ακριβότερη από ότι συνήθως κοστολογούν οι υπόλοιπες δράσεις στο Παλιό Ξυδάδικο. Τα έργα σε εξέλιξη θα είναι δωρεάν για το κοινό.

  1. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αιτηθούν και να διεκδικήσουν χορηγίες προς όφελος της παραγωγής τους, όχι όμως για τις υπηρεσίες που παραχωρούνται από τη διοργάνωση στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας. Σε αντίθεση περίπτωση η συμμετοχή θα ακυρώνεται. Το ΜΙΤΟΣ, όταν του ζητηθεί, μπορεί να παραχωρήσει βεβαιώσεις συμμετοχής.
  1. Η διοργάνωση συμμετέχει αλλά δεν αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την προώθηση των επιλεγμένων προτάσεων. Tο ΜΙΤΟΣ θα προωθήσει με αποστολή Δελτίων Τύπου, προώθηση στο Facebook, με newsletter και ενημέρωση της ιστοσελίδας του, αφίσα του προγράμματος με όλες τις συμμετοχές, εξωτερικό banner, με booklet όλων των συμμετοχών. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναφέρουν στην πρόταση τους, με ποιούς τρόπους θα προωθήσουν την εκδήλωση τους, όπως και να τοποθετήσουν λογότυπα της διοργάνωσης στην καμπάνια της διοργάνωσης τους. Κάθε συμμετέχοντας είναι υπεύθυνος για την προώθηση της παραγωγής του.
  1. Το theYard.Residency.16 προσφέρει στους δημιουργούς οπτικοακουστική αρχειακή καταγραφή της δουλειάς τους και παράδοση της σε μορφή dvd.
  1. Για τους καλλιτέχνες από το εξωτερικό δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης αεροπορικών εισιτηρίων ή φιλοξενίας των συντελεστών. Η διοργάνωση θα βοηθήσει με τις μεταφράσεις κειμένων που αφορούν στη συμμετοχή τους, την μεταφορά τους από και προς το αεροδρόμιο, όπως και για παροχή οποιοδήποτε άλλων σχετικών πληροφορίων με την παραμονή τους.
  1. Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα της επικοινωνίας με τον οργανισμό η συμμετοχή τους θα ακυρώνεται.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η 5η Ιουλίου 2016. Για να θεωρηθεί μια πρόταση έγκυρη πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο συμμετοχής  και να αποσταλεί ηλεκτρονικά στο [email protected], με τίτλο αίτηση συμμετοχής στο theYard.Residency.16. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προτείνουν ημερομηνίες που να εντάσσονται στα χρονικά πλαίσια της περιόδου Σεπτέμβριος μεχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα του the.YardResidency.16 και η διάρκεια της κάθε συμμετοχής θα διαμορφωθούν, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του χώρου και κατόπιν συννενόησης με τους συμμετέχοντες. Για αυτήν την περίοδο οι manager του προγράμματος theYard.Residency.16, είναι η Κωνσταντίνα Peter (θεατρολόγος- δραματουργός) και η Εβίτα Ιωάννου (σκηνοθέτης). Οι προτάσεις θα εξεταστούν από την τετραμελή επιτροπή και απαντήσεις θα σταλούν ηλεκτρονικά σε όλες τις προτάσεις μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο Ιουλίου.

Για ερωτήσεις και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν το [email protected]. Οπτικοακουστικό υλικό που δεν μπορεί να σταλεί ηλεκτρονικά, θα αποστέλλεται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Kέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, theYardResidency16, Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος.

Έντυπο Συμμετοχής_theYard.Residency.16b

Περισσότερες πληροφορίες εδώ….