Αρχική Τελευταία Νέα Άδειες οδήγησης: Ανανέωση κάθε 15 χρόνια με τεστ όρασης και καρδιογράφημα

Άδειες οδήγησης: Ανανέωση κάθε 15 χρόνια με τεστ όρασης και καρδιογράφημα

Η εξέταση για την απόκτηση άδειας οδηγού ενδέχεται σύντομα να γίνει πολύ πιο πολύπλοκη και δύσκολη, με την προσθήκη ασκήσεων για την οδήγηση σε χιόνι και ολισθηρές συνθήκες, την ασφαλή χρήση του τηλεφώνου, την οδήγηση σε «τυφλά» σημεία, το άνοιγμα των πορτών του οχήματος και τη γνώση των συστημάτων που διαθέτουν τα νέα οχήματα όσον αφορά την υποβοήθηση της οδήγησης. Επίσης οι άδειες οδηγού δεν θα ισχύουν πλέον μέχρι το 70ό έτος, όπως ισχύει σήμερα, αλλά ούτε θα μπορούν να ανανεωθούν με ένα απλό ιατρικό πιστοποιητικό. Οι απλές άδειες για αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια και οι επαγγελματικές που αφορούν τα φορτηγά και τα λεωφορεία κάθε 5 χρόνια, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις θα απαιτείται μεταξύ άλλων τεστ όρασης και καρδιογράφημα.

Τα πιο πάνω περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο το οποίο προωθείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, με βάση την έκθεση η οποία εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος με 339 ψήφους υπέρ, 240 κατά και 37 αποχές. Σημειώνεται επίσης ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν από την επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «με περισσότερες από 20.000 ζωές να χάνονται στους δρόμους της ΕΕ κάθε χρόνο, το Κοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών κανόνων για τις άδειες οδήγησης, ώστε να διασφαλιστεί ότι συμβάλλουν στην οδική ασφάλεια και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ».

Πιο συγκεκριμένα, «το Κοινοβούλιο ζητά οι οδηγοί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης και να γνωρίζουν τους κινδύνους, ιδίως για τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί, τα παιδιά, οι ποδηλάτες και οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών. Ως εκ τούτου», προστίθεται, «η οδήγηση σε χιόνι και ολισθηρές συνθήκες, η ασφαλής χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση, τα τυφλά σημεία, τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και το ασφαλές άνοιγμα των πορτών του οχήματος θα πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος της εξέτασης για την απόκτηση άδειας οδήγησης».

Αναφέρεται επίσης ότι «οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον 15 χρόνια για μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα», ενώ «οι αντίστοιχες για φορτηγά και λεωφορεία θα έχουν ελάχιστη διάρκεια 5 χρόνων».