Αρχική Πρόσωπα Μαριάννα Adwοa Παπαναστασίου: Aπό την Αφρική στην Κύπρο – Μια πριγκίπισσα στη...

Μαριάννα Adwοa Παπαναστασίου: Aπό την Αφρική στην Κύπρο – Μια πριγκίπισσα στη Λεμεσό

Ένας άνθρωπος πρόσχαρος και γεμάτος αγάπη, η Μαριάννα Adwoa Παπαναστασίου μας μιλά για την καταγωγή της, τη ζωή της στο νησί και τις διαφορές ανάμεσα στην χώρα καταγωγής της με την Κύπρο.
 

Η Μαριάννα μεγάλωσε στην Κύπρο με καταγωγή από την Γκάνα της Αφρικής και συγκεκριμένα ένα μικρό χωριό με την ονομασία Adeiso. 

DSC 0930

Πες μας λίγα πράγματα για τη ζωή στο Αdeiso!

H αλήθεια είναι ότι δεν έχω ζήσει πολύ εκεί και για την ακρίβεια έχω πάει μόνο σαν επισκέπτης κάποιες φορές για διακοπές με την οικογένεια μου, τον άντρα μου και την κόρη μου. Ο πατέρας μου είναι από εκεί και η μαμά μου Κύπρια, εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα Κύπρο μαζί με τα αδέρφια μου. Είναι ένα όμορφο χωριό, ήσυχο και παραδοσιακό σαν την Κυπριακή ύπαιθρό μόνο που ο κόσμος ζει λίγο διαφορετικά. Παραδοσιακές στολές, αγροτική κυρίως ζωή, ανταλλαγή προϊόντων και μια ζωή που μοιάζει με καθημερινή διασκέδαση. Οι άνθρωποι είναι πολύ ελεύθεροι και συνάμα φιλελεύθεροι.

Στην Κύπρο αντιμετώπισες θέματα λόγο της διαφορετικότητας;

Η αλήθεια είναι πως δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα θέματα όσο αφορά την καταγωγή μου ή το χρώμα. Έχουν τύχει κάποια  μεμονωμένα περιστατικά που και πάλι για εμένα ήταν αμελητέα, εξάλλου Κύπρια είμαι, εδώ γεννήθηκα εδώ μεγάλωσα και εδώ ζω. Έχουμε δεχτεί πολλή αγάπη από μικροί και από την οικογένεια μας, τους γνωστούς, τους φίλους μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε ένα κέντρο διαφορετικότητας οπότε τέτοια ζητήματα νομίζω είναι πλέον πολύ ξεπερασμένα.

Στο Adeiso είσαι πριγκίπισσα. Πως ορίζεται αυτός ο τίτλος;

Το Adeiso είναι ένα μικρό χωριό στην επαρχία της Γκάνα. Όπως εδώ τα χωριά έχουν ένα κοινοτάρχη έτσι και εκεί υπάρχει ο τίτλος του Βασιλιά που περνά από γενιά σε γενιά. Δεν έχει να κάνει με τον πρίγκιπα ή βασιλιά όπως γνωρίζουμε τις λέξεις αλλά κυρίως σαν κοινοτάρχης υπεύθυνος για τα προβλήματα, τη στήριξη και τις λύσεις που αφορούν την κοινότητα. Ο τίτλος περνά από τον πατέρα στον υιό οπότε στην ουσία εγώ είμαι σαν σύμβουλος του αδερφού μου ο οποίος έχει χριστεί πρίγκιπας μέσω τελετής. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε άλλος άντρας στην οικογένεια τότε θα ήμουν εγώ στη θέση του αδερφού μου.

To μεσαίο σου όνομα είναι Adwoa (Άτζουα). Υπάρχει κάποια σημασία πίσω από αυτό;

Άτζουα (Adwoa) σημάινει Δευτέρα. Ανάλογα με τη μέρα που γενιέται ένα παιδί παίρνει και το όνομα αυτής της μέρας οπότε εγώ που γεννήθηκα Δευτέρα πήρα και το όνομα της.

DSC 0906 copy

Υπάρχει εξουσία; Θα μπορούσες να ζήσεις με αυτήν εκέι; 

Όπως ανέφερα τα καθήκοντα είναι απλά και λιτά και δεν αφορούν τις λέξεις και εικόνες που γνωρίζουμε. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αφορούν την ύπαιθρο την κτηνοτροφία, τη γεωργία, πράγματα τα οποία συμβουλεύεις και βρίσκεις λύσεις για αυτά. Φυσικά υπάρχει ο κατάλληλος σεβασμός προς την οικογένεια, αλλά είμαστε όλοι μια οικογένεια εκεί. Δεν θα μπορούσα να ζήσω όμως, όχι γιατί δεν μου αρέσει ή δεν αγαπώ, αλλά έχω μεγαλώσει διαφορετικά και έχω μάθει άλλο τρόπο ζωής. Για διακοπές είναι ένας υπέροχος προορισμός σαν αυτούς που βλέπεις σε ντοκιμαντέρ της Αφρικής με παραδοσιακές στολές, μικρά σπιτάκια, χαρούμενους ανθρώπους και παιδιά. 

Για την αφρική επικρατεί μια συγκεκριμένη εικόνα. Ισχύουν αυτά που βλέπουμε; 

Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πολύ πιο σκληρή από όσα βλέπουμε. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι όλη η Αφρική αυτό που βλέπεις. Στην Γκάνα για παράδειγμα υπάρχει δημοκρατικό καθεστώς και ο πρόεδρος είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο το οποίο έχει προσφέρει πολλά και έχει επενδύσει στην τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη, σε σχολεία και σε νοσοκομεία. Έφτιαξε σπίτια και πολυκατοικίες για τους ανθρώπους της υπαίθρου καλώντας τους στο κέντρο, ενώ οι ίδιοι δεν ήθελαν και προτίμησαν τη ζωή στα χωριά τους λόγο της απλότητας με την οποία έχουν μάθει. 

Από τη ζωή στο Adeiso τι λείπει περισσότερο;

Τα νοσοκομεία. Δυστυχώς η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ύπαιθρό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σχεδόν σε όλο το μήκος της Αφρικής ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες πόλεις. Το κοντινότερο νοσοκομείο στο χωριό είναι 3 ώρες απόσταση κάτι το οποίο πολλές φορές δημιουργεί αρκετές επιπλοκές και προβλήματα στην υγεία.

Μπορούν να συγκριθούν οι τρόποι ζωής στο Αdeiso με τη Λεμεσό;

Δεν συγκρίνονται με τίποτα. Κάθε τόπος έχει τα θετικά έχει και τα αρνητικά του. Αν και η Λεμεσός μια πόλη υπέρ του δέοντος ανεπτυγμένη, το Adeiso το βλέπω πιο φιλελεύθερο και ίσως αυτό λόγω του τρόπου ζωής των ανθρώπων που δεν έχουν την πίεση και τη βαβούρα της πόλης. Παρ’  όλα αυτά η Λεμεσός μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα και σίγουρα μια μεγαλύτερη εξέλιξη σε σχέση με την ύπαιθρό της Αφρικής.

DSC 0939

Ευχαριστούμε τη Μαριάννα Adwoa Παπαναστασίου για το χρόνο, τις εμπειρίες και ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Αντρέας Χρυσοστόμου

Μake-up artist:  Πέννυ Κωνσταντίνου