Αρχική Πρόταση Άγιος Κωνσταντίνος Λεμεσού – Βυζαντινό χωριό βυθισμένο σε καταπράσινο τοπίο

Άγιος Κωνσταντίνος Λεμεσού – Βυζαντινό χωριό βυθισμένο σε καταπράσινο τοπίο

A_K.jpg

Ο Άγιος Κωνσταντίνος, ένα όμορφο χωριό της επαρχίας Λεμεσού,  είναι χτισμένο στη νότια πλαγιά της Παπούτσας, σε υψόμετρο 767 μέτρα  με υπέροχη θέα.

Πρόκειται για ένα χωριό που απλώνεται στην αγκαλιά της άγριας βλάστησης,  ενός τοπίου με κυρίαρχο το λάδανο, το ασπάλαθο και μερικά πεύκα.  Ξεχωρίζουν, επίσης, οι αμπελώνες, στους οποίους καλλιεργούνται σταφύλια κυρίως για την παραγωγή της τοπικής εκλεκτής κουμανταρίας.

Η ονομασία του χωριού, Άγιος Κωνσταντίνος, υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια. Σε παλαιές πηγές συναντάται και γραμμένο ως: Haios Constantinos, San Constantin, San Constantinos.

A_K.jpg

Η περιοχή που βρίσκεται το χωριό κατοικήθηκε από πολύ παλιά. Βορειότερα του χωριού ήταν κτισμένοι οικισμοί, των οποίων βρέθηκαν κατάλοιπα. Οι τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονταν οι οικισμοί είναι οι Τσίντιες, τα Λαρμαρκά και η Κλειωνέρατα.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος αναπτύχθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια. Κατά της αραβικές επιδρομές, οι κάτοικοι των πρώτων οικισμών μεταφέρθηκαν πιο κοντά στη σημερινή θέση του χωριού για ασφάλεια. Αργότερα το χωριό έγινε φέουδο, το οποίο διοικείτο από τους Ναΐτες. Στη συνέχεια δόθηκε στο Τάγμα των Ιωαννιτών, μαζί με άλλα 46 χωριά.

A_K2.jpg

Την εποχή της Τουρκοκρατίας ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε λόγω σοβαρών καταστροφών που επηρέασαν όλη την Κύπρο (λεηλάσίες, σφαγές). Ο πληθυσμός του χωριού αυξήθηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας, λόγω κατασκευής διαφόρων αρδευτικών έργων, όπως υδατοδεξαμενές, και νέων σπιτιών.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το χωριό αριθμεί 137 κατοίκους.

Στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, εκτός από την καινούρια μεγαλόπρεπη φερώνυμη εκκλησία, υπάρχει και μια παλαιά εκκλησία του 18ου αιώνα αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο. Επίσης, υπάρχουν το παρεκκλήσι  της Παναγίας της Ελεούσας καθώς και τα ερείπια του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου. Παλαιότερα, στο χωριό υπήρχαν και άλλες εκκλησίες, οι οποίες δυστυχώς σήμερα δεν σώζονται. Οι εκκλησίες αυτές ήταν του  Αποστόλου Λουκά, της Αγίας Ειρήνης, του Αγίου Νικολάου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.  

A_K3.jpg

Πληροφορίες και Φωτογραφίες: Κοινωτικό Συμβούλιο Αγίου Κωνσταντίνου