Αρχική Τελευταία Νέα Αγορές από τα κατεχόμενα: τι μέτρα προτίθενται να λάβουν οι τρεις κύριοι...

Αγορές από τα κατεχόμενα: τι μέτρα προτίθενται να λάβουν οι τρεις κύριοι υποψήφιοι για την Προεδρία

Αβέρωφ, Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης τοποθετήθηκαν για τη σοβαρή απώλεια εσόδων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία

 

Καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται και η τούρκικη λίρα «αιμορραγεί», όλο και περισσότεροι Ελληνοκύπριοι καταναλωτές στρέφονται προς τις κατεχόμενες περιοχές για την αγορά καυσίμων, καπνικών προϊόντων καθώς και άλλων ειδών (πχ τρόφιμα, είδη ένδυσης/υπόδησης κτλ). Τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η JCC Payments, για το τρίτο τρίμηνο του 2022, είναι ενδεικτικά: Οι κάτοχοι κυπριακών πιστωτικών καρτών πραγματοποίησαν στα κατεχόμενα συνολικές συναλλαγές ύψους €12,967,718.

Το ζήτημα της όλο και μεγαλύτερης στροφής Ε/Κ προς την αγορά των κατεχομένων, με τη συνεπακόλουθη απώλεια εσόδων για την οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του 18ου Annual Εconomist Cyprus Summit, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία μεταξύ 18 – 19 Οκτωβρίου 2022. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με ομιλητές τους τρεις υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι οποίοι ερωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, για το σοβαρό αυτό θέμα καταθέτοντας ο καθένας τις δικές του απόψεις. Και οι τρεις πάντως συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αθέμιτος ανταγωνισμός, έλεγχοι και ποινές

Από το βήμα του Συνεδρίου ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως «η Ευρώπη, απαγορεύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε θέματα τιμών και είναι αυστηρή στα θέματα περιβάλλοντος». Ανέφερε πως στα κατεχόμενα τα καύσιμα δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και δεν υπάρχουν φόροι με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός προσθέτοντας ότι τα επιχειρήματα της χαμηλής ποιότητας της βενζίνης και της απουσίας φόρων πρέπει να οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στο θέμα των καυσίμων, καθώς και άλλων προϊόντων για τα οποία Ελληνοκύπριοι μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές για την αγορά τους. Σε ότι αφορά τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στα σημεία διέλευσης από και προς τις κατεχόμενες περιοχές και αυστηρότερες ποινές για όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Για ένα «πολύ μεγάλο πρόβλημα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης. Είπε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέπουν τους πολίτες να μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές για τις αγορές τους σημειώνοντας ότι η λύση βρίσκεται στη μείωση των τιμών, μέσω της μείωσης των φόρων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις, Καθηγητής κ. Παντελής Σκλιάς, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ «Developing an investment hub in the Eastmed: The Greek Experience», ανέφερε ότι ο πληθωρισμός και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στρέβλωσης των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς. Ο ίδιος κάλεσε την Πολιτεία με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των αρμόδιων οργάνων να παρέμβει και να προστατέψει «ό,τι καλό έχει επιτευχθεί με κόπους και θυσίες κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Απώλειες εκατομμυρίων για το κράτος

Να σημειωθεί ότι λόγω της αυξανόμενης ροής πολιτών προς τα Κατεχόμενα για αγορές, το κράτος χάνει κάθε χρόνο σημαντικά έσοδα από φόρους. Σε ότι αφορά τα καύσιμα, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίζεται ότι θα απωλέσει μόνο το 2022 περίπου 80 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη μεταφορά καυσίμων από τα κατεχόμενα, δίχως να αποκλείει τη λήψη δυναμικών μέτρων.

Αντίστοιχα, από τα καπνικά προϊόντα (όπου το 75% της τελικής τιμής στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι φόροι) υπολογίζεται πως μόνο το 2021 χάθηκαν 24 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της KPMG για το λαθρεμπόριο. Η ίδια έρευνα δεικνύει ότι το 2021 το ποσοστό των λαθραίων καπνικών προϊόντων στην Κύπρο έφτασε το 14% στο σύνολο των πωλήσεων, σημειώνοντας αύξηση 5,8%, που είναι μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη. Από αυτά, η μεγαλύτερη μερίδα λαθραίων τσιγάρων προέρχεται από τα κατεχόμενα, όπου λόγω και της ισοτιμίας τουρκικής λίρας – ευρώ, η διαφορά τιμής είναι μεγάλη.