Μια περιδιάβαση στο χωριό Αγρός μπορεί να αναδείξει σημαντικές πτυχές της παράδοσης, της ιστορίας και γενικότερα του πολιτισμού. Ας αρχίσουμε, όμως την περιήγησή μας σ’ ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού.
Περιδιαβαίνοντας κανείς στον Αγρό εντυπωσιάζεται με τον αμφιθεατρικό τρόπο δόμησης του οικισμού, καθώς και με τα κτίσματα λαϊκής αρχιτεκτονικής που διασώζονται κυρίως στην καρδιά του χωριού. Τα σπίτια είναι απόλυτα «εναρμονισμένα με το περιβάλλον», εφ’όσον φτιάχνονταν με τα υλικά που παρείχε η περιοχή. Σαφέστερα, χτίζονταν με σκληρές και ακατέργαστες πέτρες και καλύπτονταν είτε με επικλινείς είτε με επίπεδες στέγες.
Ο Αγρός, όπως παρατηρεί ο Σκόπα, «αναπτύχθηκε γραμμικά κατά μήκος του δρόμου που συνδέει τις δυο εκκλησίες του και την κοινότητα με τα γύρω χωριά». Τη γραφική αυτή γειτονιά διαπερνά ένας δρόμος «στενός» και «στρεβλός».
Τα κτίρια που εντυπωσιάζουν και «ξεχωρίζουν στον όγκο και στο μέγεθος» είναι η Εκκλησία της Παναγίας καθώς και η Απεήτειος Σχολή. Ειδικότερα, η μεν εκκλησία τρίκλιτη και ευρύχωρη, διαθέτει ένα εντυπωσιακό καμπαναριό. Το δε Απεήτειο Γυμνάσιο είναι χτισμένο με το τοπικό πέτρωμα-γάββρο- , το οποίο «εμφανίζεται σαν όμορφο μωσαϊκό, ιδιαίτερα μετά τις αποχρώσεις που πήρε» με το πέρασμα του χρόνου. Σημαντική θέση πλησίον του Γυμνασίου, κατέχει το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον ήρωα του ’55-59, Πέτρο Ηλιάδη.
Εκτός, από την εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, στο χωριό υπάρχουν άλλες δυο εκκλησίες του Ιωάννη του Προδρόμου και του Αποστόλου Βαρνάβα, από τις οποίες η τελευταία ανήκει στους παλαιοημερολογίτες. Χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς πως η βασιλική του Ιωάννη του Προδρόμου είναι μοναδική σ’ ολόκληρο το νησί όσον αφορά το μήκος της.
Κατά την περιδιάβαση στο χωριό, ο επισκέπτης θα συναντήσει και τα υπόλοιπα εκπαιδευτήρια, εκτός από την Απεήτειο Σχολή, τον βρεφονηπιακό σταθμό, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο. Επίσης, στο χωριό υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ΣΠΕ Αγρού και της Τράπεζας Κύπρου.
Στο χωριό «στεγάζεται» μια σημαντική προσπάθεια στον τομέα του πολιτισμού. Σαφέστερα, λειτουργεί ο Αθλητικός Όμιλος Αγρού καθώς και το Αθλητικό Κέντρο Υψηλού Αθλητισμού. Ο μεν Αθλητικός Όμιλος Αγρού διατηρεί τόσο καλαθοσφαιρική ομάδα όσο και ομάδα ποδοσφαίρου. Το δε Αθλητικό Κέντρο ένα «ωραίο πολλαπλής χρήσης κτίριο» διαθέτει πολιτιστικό κέντρο και το περιφερειακό θέατρο.
Επιπρόσθετα, στον Αγρό βρίσκονται μια σειρά από Σωματεία και Συλλόγους, όπως ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Αγρού, ο Φιλοδασικός Σύλλογος και ο Όμιλος Γυναικών του Αγρού.
Στη γραφικότητα του χωριού συμβάλλει η λιθόκτιστη βρύση του χωριού, γνωστή ως η βρύση του Κάουρα. Από τη βρύση, χτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα, ρέει δροσερό νερό ακόμη και τους θερινούς μήνες. Ο Δημήτρης Πολυκάρπου, γράφει χαρακτηριστικά πως η βρύση «δροσίζει αδιάκοπα τόσο τους Αγρότες όσο και τους επισκέπτες» της.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα Μονοπάτια της Φύσης, τα οποία καταφέρνουν να αναδείξουν τη μαγευτική χλωρίδα του χωριού και να προσφέρουν στον κάθε περιηγητή στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Εξίσου ιδανικός τόπος για «περίπατο και ξεκούραση» είναι το πάρκο της Αναστασίας.
Επιπρόσθετα, στον Αγρό βρίσκονται δυο σημαντικά Μουσεία, το Μουσείο του Φραγκουλίδη και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Στο πρώτο παρουσιάζεται μέρος του έργου του μεγάλου Κύπριου καλλιτέχνη, Σόλωνα Φραγκουλίδη που αγιογράφησε φορητές εικόνες για την εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας. Στο δεύτερο, το οποίο φιλοξενείται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο, φυλάγεται ένας παραδοσιακός ελιόμυλος.
Τέλος, στο χωριό υπάρχουν φιλόξενα καταλύματα, παραδοσιακά ταβερνάκια καθώς και εστιατόρια με εύγεστα φαγητά. Ξεχωρίζουν το πολυτελές ξενοδοχείο «Ρόδον», καθώς και τα ξενοδοχεία «Βλάχος» και «Μετέωρα».
Χωρίς αμφιβολία, ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από την φυσική ομορφιά και από τα «μνημεία» πολιτισμού, όπως εκκλησίες και μουσεία, καθώς και από την φιλόξενη καρδιά των κατοίκων του.
Πηγή: Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού, agros.org.cy