Αρχική Τελευταία Νέα ALERT: Βρέθηκε το κουνούπι Τίγρης στη Λεμεσό – Το σχέδιο δράσης

ALERT: Βρέθηκε το κουνούπι Τίγρης στη Λεμεσό – Το σχέδιο δράσης

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό ενός νέου είδους μολυσματικού και επικίνδυνου κουνουπιού, στη Λεμεσό. Πρόκειται για το είδος Aedes albopictus, γνωστό και ως κουνούπι Τίγρης, το οποίο μάλιστα είναι συγγενικό είδος του κουνουπιού που εντοπίστηκε στη Λάρνακα.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, το προηγούμενο διάστημα, δέχθηκαν παράπονα από πολίτες οι οποίοι έβγαλαν φωτογραφίες το συγκεκριμένο κουνούπι και αποτάθηκαν κοντά τους, και όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, o αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, εντοπίστηκε και έγιναν οι απαιτούμενους εξετάσεις για την εξακρίβωση του είδους.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση αύριο το πρωί, στο Δημαρχείο της Μέσα Γειτονιάς, ώστε να καταρτιστεί σχέδιο δράσης, το οποίο ήδη έχει εφαρμοστεί στη περίπτωση της Λάρνακας. Όπως είπε ο κος Ηροδότου, «ένας σημαντικός πυλώνας του σχεδίου δράσης είναι η ενημέρωση του κοινού ώστε να λάβει μέρος στην καταπολέμηση γιατί το συγκεκριμένο κουνούπι ζει κοντά στα σπίτια, αναπτύσσεται σε λίγο νερό, μπορεί να γεννήσει τα αυγά του σε υγρό μέρος και στη συνέχεια να έρθει σε επαφή με τους πολίτες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο της νύχτας. Η ενημέρωση του κοινού θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε στη Λάρνακα, δηλαδή από πόρτα σε πόρτα».

Την ίδια ώρα, ο κος Ηροδότου, σημείωσε πως ήδη έχει δημιουργηθεί Συντονιστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από Υπουργεία όπως του Περιβάλλοντος, το Τμήμα Γεωργίας και τους εκπροσώπους των Δήμων και των Κοινοτήτων, η οποία θα συνεδριάσει στις 26 Οκτωβρίου ώστε να τύχει ενημέρωσης για το Σχέδιο Δράσης σε Λεμεσό και Λάρνακα.

Σημειώνεται πως, το κουνούπι αυτό μπορεί να προκαλέσει κίτρινο πυρετό, δάγκειο πυρετό, εγκεφαλίτιδα του Σαιντ Λούις, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και ιό του δυτικού Νείλου, ιοί οι οποίοι ωστόσο έχουν εξαλειφθεί στην Κύπρο και γενικότερα στην Ευρώπη.

Πηγή: Reporter