Αρχική Τελευταία Νέα Η απάντηση του Υφ. Πολιτισμού για χορηγίες σε συγγενείς συμβούλου

Η απάντηση του Υφ. Πολιτισμού για χορηγίες σε συγγενείς συμβούλου

Στο επίκεντρο ξανά το Υφυπουργείο Πολιτισμού αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Καταγγελία για διαφθορά στο Υφ. Πολιτισμού», γράφει στο κύριο της θέμα για καταγγελία ότι σύμβουλος εκμεταλλεύτηκε χορηγίες χιλιάδων ευρώ για στενούς συγγενείς, συνεργάτες και φίλους. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα επικαλούμενο πληροφορίες αναφέρει πως «καταγγελία για διαφθορά και εκμετάλλευση κονδυλίων για προσωπικό όφελος βρίσκεται ενώπιον εκπροσώπων της Βουλής και της ελεγκτικής υπηρεσίας» ενώ εν συνεχεία διευκρινίζει πως η καταγγελία αφορά σύμβουλο του Υφυπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Χατζηγιάννη ο οποίος «από την μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, έχει εξασφαλίσει τέσσερις από τις επτά χορηγίες από το κονδύλι του προγράμματος πολιτιστικής αποκέντρωσης, για συνεργάτες και φίλους του, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στις εν λόγω εκδηλώσεις στενοί του συγγενείς».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης πως, «ο συγκεκριμένος σύμβουλος έχει εξασφαλίσει κονδύλια από άλλο υφυπουργείο για δύο συναυλίες αφιερώματα, με τη συμμετοχή και επιμέλεια του ίδιου, του στενού του συνεργάτη και των δύο πολύ στενών συγγενών του».

Εν κατακλείδι σημειώνεται ότι, «πληροφορίες αναφέρουν, ότι η σύμβαση αγοράς υπηρεσιών του συμβούλου στο υφυπουργείο, ανέρχεται στις 52 χιλιάδες ευρώ το χρόνο».

Η ανακοίνωση του Υφυπουργείου

Ο περιορισμός στο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης αφορούσε αποκλειστικά στους αιτητές και όχι στους συντελεστές, που συμμετέχουν κάθε φορά στις εκάστοτε εκδηλώσεις, διευκρινίζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Σε ανακοίνωσή του σε απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Καταγγελία για διαφθορά στο Υφ. Πολιτισμού» το Υφυπουργείο αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης δέχεται αιτήσεις από Κοινοτικά Συμβούλια και φορείς και σημειώνει ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, και του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο, στην προκήρυξη του Προγράμματος για το 2023 τέθηκε περιορισμός, αποκλείοντας αιτητές που είχαν υποβάλει αίτηση και είχαν εγκριθεί για να λάβουν χορηγία κάτω από τα Προγράμματα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης των δύο προηγούμενων συνεχόμενων ετών.

“Ο περιορισμός αφορούσε αποκλειστικά στους αιτητές και όχι στους συντελεστές, που συμμετέχουν κάθε φορά στις εκάστοτε εκδηλώσεις” διευκρινίζει.

Αρκετές φορές, αναφέρει το Υφυπουργείο, συντελεστές συμμετέχουν σε περισσότερες από μια προτάσεις που επιλέγονται για επιχορήγηση, τόσο κάτω από το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης όσο και κάτω από άλλα χορηγικά προγράμματα και φεστιβάλ του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού.

Από το 2023, προστίθεται, συμμετέχει στην Επιτροπή και εξωτερικός αξιολογητής για την ενίσχυση της διαφάνειας στις αξιολογήσεις.

Ως προς τις αναφορές στο δημοσίευμα σε συγγενικά πρόσωπα του Συμβούλου του Υφυπουργού Πολιτισμού, σημειώνεται ότι τα υπό αναφορά πρόσωπα συμμετέχουν στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2023 ως συντελεστές και όχι ως αιτητές.

Τέλος, αναφέρεται ότι ως προς τις αναφορές στο δημοσίευμα σε συγκεκριμένο ποσό που δήθεν αντιπροσωπεύει τον μισθό του Συμβούλου, τονίζεται ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.