Αρχική BusinessNews Απειλείται με κλείσιμο η ΠΕΛΕΤΙΚΟ – Τεράστια προβλήματα από το Λιμάνι Λεμεσού

Απειλείται με κλείσιμο η ΠΕΛΕΤΙΚΟ – Τεράστια προβλήματα από το Λιμάνι Λεμεσού

Η αύξηση των τελών φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων απειλεί με τερματισμό τη μονάδα παραγωγής μπεντονίτη της Πελέτικο.

Οι λανθασμένες αποφάσεις και χειρισμοί στις φορτοεκφορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι Λεμεσού έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία του νησιού.

Με αφορμή τις πρόσφατες υπεραυξήσεις στα τέλη φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων με προϊόντα χαμηλής αξίας στο Λιμάνι Λεμεσού, ο Όμιλος ΠΕΛΕΤΙΚΟ διοργάνωσε έκτακτη διάσκεψη τύπου, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, προκειμένου να παρουσιάσει τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξήσεις αυτές και επηρεάζουν άμεσα την μονάδα παραγωγής μπεντονίτη της εταιρείας.

Ο Όμιλος ΠΕΛΕΤΙΚΟ λειτουργεί μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας μπεντονίτη εδώ και 40 χρόνια. Ο μπεντονίτης είναι καθαρά εξαγωγικό προϊόν, κυρίως προς χώρες της Ευρώπης με τους κύριους ανταγωνιστές να είναι Τουρκία, Ισπανία, Βουλγαρία, Μαρόκο, Τσεχία και Ελλάδα.

Με την πρόσφατη συμφωνία της Κυβέρνησης με την ιδιωτική εταιρεία EUROGATE Container Terminal Limassol Ltd, η οποία διαχειρίζεται τις φορτοεκφορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι Λεμεσού, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τέλη φόρτωσης, μια κίνηση που κυριολεκτικά ‘γονατίζει’ τις εταιρείες που εξάγουν προϊόντα χαμηλής αξίας, όπως ο μπεντονίτης.

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, η παραμικρή αύξηση στα έξοδα φόρτωσης για εξαγωγή του μπεντονίτη καθιστά τη μονάδα μη βιώσιμη, χωρίς καμιά δυνατότητα αύξησης της τιμής πώλησης λόγω του σκληρού ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει η αγορά μπεντονίτη στο εξωτερικό. Παρόλο που δεν υπήρχαν περιθώρια μείωσης της τιμής πώλησης, η εταιρεία ΠΕΛΕΤΙΚΟ για να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές της κατά 16% τα τελευταία 3 χρόνια.

Ο κ. Μάριος Πελετιές, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΠΕΛΕΤΙΚΟ ανέφερε σχετικά: «Η νέα και μοναδική ταρίφα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον τερματισμό λειτουργίας της μονάδος μας, στην απώλεια εργασίας πέραν των 150 ατόμων που εργοδοτούνται άμεσα ή έμμεσα, στην απώλεια εισροής σημαντικού συναλλάγματος στην οικονομία του τόπου και την απώλεια σημαντικών εσόδων στο Κράτος.

Με τα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο κ. Πελετιές, το κόστος φόρτωσης στην τιμή πώλησης για τον μπεντονίτη ανέρχεται σε 21% σε σύγκριση με άλλα εξαγόμενα προϊόντα όπως οι πατάτες και τα εσπεριδοειδή που ανέρχονται σε 2% και το χαλλούμι σε 0.5%.

«Για τους λόγους αυτούς», κατέληξε ο κ. Πελετιές, «θα αγωνιστούμε με όλα τα εις την διάθεσή μας μέσα, για να διατηρηθούν τα έξοδα φόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων σε λογικά επίπεδα, που θα λαμβάνουν υπόψη την αξία του κάθε φορτίου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα από την Αρχή Λιμένων.»

Πηγή: Newsbomb