Αρχική Τελευταία Νέα Απέκτησε ολοήμερο Γυμνάσιο και η Λεμεσός-Ένα σε κάθε επαρχία την επόμενη χρονιά

Απέκτησε ολοήμερο Γυμνάσιο και η Λεμεσός-Ένα σε κάθε επαρχία την επόμενη χρονιά

Επεκτείνεται σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου από τη σχολική χρονιά 2023/24 ο θεσμός του ολοήμερου γυμνασίου.

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου πως έπειτα από πρόταση του Υπουργείου, λήφθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο απόφαση για τη θεσμοθέτηση και την προοπτική επέκτασης του ολοήμερου σχολείου στη μέση εκπαίδευση, δηλαδή του ολοήμερου γυμνασίου διαθεματικής και διεπιστημονικής μάθησης.

“Πρόκειται για μια καινοτομία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εφαρμογή της ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο δοκιμαστικά”, ανέφερε.

Είπε πως φέτος η δοκιμαστική εφαρμογή επεκτάθηκε και στη Λεμεσό, στο Λανίτειο Γυμνάσιο, “ενώ σήμερα έχει ληφθεί απόφαση ότι με βάση τα πολύ καλά αποτελέσματα που είχαμε στην εφαρμογή την πρώτη χρονιά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και την επέκταση τώρα στη Λεμεσό, ο προγραμματισμός είναι ότι από την επόμενη σχολική χρονιά 2023/24 θα έχουμε ένα ολοήμερο γυμνάσιο σε κάθε επαρχία, δηλαδή και σε Λάρνακα, Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο”.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η πρόταση για το ολοήμερο γυμνάσιο συνδυάζει δυο κατευθύνσεις: Κατεύθυνση ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού όπως επίσης και κατεύθυνση STEAM, από τα αρχικά των λέξεων στα αγγλικά Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά.

“Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Δεν πρόκειται για πρόσθετα μαθήματα, πρόσθετη ύλη του πρωινού αναλυτικού προγράμματος. Πρόκειται για ένα εμπλουτισμό των σχολείων μέσα από μια μέθοδο μάθησης μέσω έργου”, επεσήμανε ο Υπουργός Παιδείας.

Πρόσθεσε πως “η λειτουργία αυτή του ολοήμερου γυμνασίου στην προοπτική της θα συμπεριλαμβάνει επίσης τα συμπληρωματικά μαθήματα ελληνομάθειας για τους μαθητές μεταναστευτικής βιογραφίας, παράλληλα με τη λειτουργία του ολοήμερου γυμνασίου, όπως επίσης και τα μαθήματα στήριξης, τα οποία θα διοργανώνονται, όπως προκύπτουν οι ανάγκες από το πρόγραμμα αλφαβητισμού στην έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου”.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως “με αυτό τον τρόπο, έχοντας φέτος δυο τάξεις στη Λευκωσία στο Παγκύπριο, ξεκινώντας (φέτος) στη Λεμεσό, ξεκινούμε και από την επόμενη χρονιά στις υπόλοιπες επαρχίες ούτως ώστε να έχουμε ένα ολοήμερο γυμνάσιο σε κάθε επαρχία και στη συνέχεια, αφού βεβαίως γίνει και η πλήρης αξιολόγηση του θεσμού αυτού θα μπορεί να ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω εφαρμογή σε παγκύπρια βάση”.

“Σημασία έχει ότι υλοποιούμε την προγραμματική θέση της διακυβέρνησης για να δώσουμε μια δομή ολοήμερου σχολείου και στη μέση εκπαίδευση”, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.