Αρχική Λεμέσιος Άποψη: Χαιρετίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία για τον κήπο, αλλά…

Άποψη: Χαιρετίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία για τον κήπο, αλλά…

Γράφει η Ανθή Ερμογένους

Ο δημόσιος κήπος της Λεμεσού είναι και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε διάφορες συλλογικές και κοινωνικές ανάγκες των δημοτών. Είναι όμως και αντικείμενο αναφοράς εδώ και πολύ καιρό καθώς οι Λεμεσιανοί αναζητούν την ταυτότητα, τη συνεισφορά του και τη χρήση που πρέπει να έχει. Το «δημόσιος» ή «δημοτικός» κήπος, εξηγούν το σε ποιους «ανήκει», απευθύνεται και αφορά. Οι κάτοικοι της πόλης είναι οι κύριοι χρήστες και επισκέπτες του, και ο λόγος τους για το πως θα τους εξυπηρετούσε είναι βασικό κριτήριο στη διαμόρφωση του.

Σε χθεσινή εξαγγελεία ο δήμος Λεμεσού παρουσίασε μια τετελεσμένη απόφαση για τη δημιουργία ενός επιβλητικού κατά πως αναφέρουν, παιχνιδότοπου, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτική πρωτοβουλία και συγκεκριμένα την EASYBRAIN που είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τόπο. Οι συνέργειες δημόσιου, δημοτικού και ιδιωτικού τομέα μόνο ως θετικές μπορούν να αξιολογηθούν. Η συνεισφορά μιας ιδιωτικής επιχείρησης για το καλό της πόλης εκτιμάται και εμπνέει κι άλλες εταιρείες ή ιδιώτες που εδρεύουν εδώ να συνλειτουργούν για το καλό της πόλης.

Όπως έχει ανακοινωθεί στην επίσημη σελίδα του δημάρχου της Λεμεσού, κ.Νικολαϊδη, η πρόθεση να δημιουργήσουν ένα παιδότοπο, εκφράστηκε από την εταιρεία προ ενάμιση χρόνου. Χωρίς ωστόσο η εταιρεία να υποδεικνύει τη χωροθέτηση του. Η ίδια ανακοίνωση διευκρινίζει πως η απόφαση για τη δημιουργία του παιχνιδότοπου, εντός του δημόσιου κήπου, πάρθηκε αποκλειστικά από το δημοτικό συμβούλιο και τον ίδιο. Η ανακοίνωση δημιούργησε αρχικά θετικές εντυπώσεις αλλά όταν διοικείς μια δημοτική περιφέρεια, τέτοια μεγάλα έργα δεν μπορούν να αποφασίζονται εν ριπή πυροτεχνήματος και χωρίς ολοκληρωμένα masterplan.

Δεν αποκλείεται η εισήγηση για χωροθέτηση του χρηματοδοτημένου παιχνιδότοπου στον δημόσιο κήπο να είναι ένα σενάριο καλό, ωστόσο, όσο ακόμα ο δημόσιος κήπος τίθεται υπό διαβούλευση σε επίπεδο πολιτών για το μέλλον του, δεν δύνασαι να ξοδεύεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο κονδύλι χωρίς να έχεις δουλέψει κι αποφασίσει το ευρύτερο πλάνο.

Το πρώτο που απουσίαζε από την απόφαση είναι η δημόσια διαβούλευση. Όταν μιλάμε για έργα τέτοιου χαρακτήρα, σε δημόσιους χώρους που χρησιμοποιούνται από τους δημότες, είναι προαπαιτούμενο να διαβουλευτείς τις ανάγκες τους. Πέραν των δημοτών, απαραίτητο κρίνεται και το να διαβουλεύεσαι με ειδικούς κάθε παραμέτρου του έργου. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση που ανακοινώθηκε, πάρθηκε εν απουσία και των δύο. Οι διαδικασίες έγιναν ανάποδα και ελλειμματικά. Προβληματισμοί υπάρχουν και για τον ίδιο τον σχεδιασμό, π.χ. πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, ποδηλατόδρομος, σφράγιση εδάφους, υλικά, δέντρα…

Η Συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ: