Αρχική Τελευταία Νέα Αρχαία που βρίσκονταν στην Αμερική, επιστρέφουν στην Κύπρο

Αρχαία που βρίσκονταν στην Αμερική, επιστρέφουν στην Κύπρο

Ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Μάριος Λυσιώτης, δήλωσε πως χαίρεται να βλέπει να συνεργάζονται οι αρχές των ΗΠΑ (HSI – Τμήμα Ερευνών Εσωτερικών Ασφάλειας, FBI – Ομονπονδιακό Γραφείο Ερευνών, και CBP – Τμήμα Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων) για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Διευθυντής Διεθνών Επιχειρήσεων της HSI (Homeland Security Investigations), Ricardo Mayoral, δήλωσε πως είναι τιμή του που επιστρέφει ένα αξιόλογο κομμάτι πολιτιστικής περιουσίας στον λαό της Κύπρου.

«Επιστρέφουμε μια κανάτα της Εποχής του Σιδήρου της Οινοχόης από το 800 έως το 600 π.Χ. Πριν λίγο καιρό είχαμε επίσης τη χαρά να επιστρέψουμε δύο σπάνια αρχαία κυπριακά νομίσματα, το ένα από τα οποία χρονολογείται στο 385 π.Χ. καθώς και μία τοιχογραφία του 18ου αιώνα», είπε.

Σε ανάρτηση της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ουάσιγκτον στο Twitter αναφέρεται πως υποδέχθηκαν στην Ουάσιγκτον τη Δευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ. Μαρίνα Σολωμίδου-Ιερωνυμίδου, και πως πραγματοποιήθηκε τελετή επαναπατρισμού πέραν των 80 κυπριακών αρχαιοτήτων.

Ακόμη εκφράζεται ικανοποίηση για τη συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ (HSI, FBI, CBP) για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.