Αρχική ΑΡΗΣ Άρης Λεμεσού: Πρωτοποριακή μετάδοση αγώνα για τυφλούς και άτομα με μερική όραση

Άρης Λεμεσού: Πρωτοποριακή μετάδοση αγώνα για τυφλούς και άτομα με μερική όραση

294997775_439722581498971_1621009836393080933_n.jpg

Μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών φιλοξενήθηκαν στον αγώνα Άρη Λεμεσού – Νέφτσι Μπακού μέσω του κοινωνικού προγράμματος της Parimatch σε συνεργασία με τον Άρη Λεμεσού και έφεραν στα γήπεδα της Κύπρου για πρώτη φορά τη μέθοδο του «περιγραφικού ακουστικού σχολιασμού».

 

Η Parimatch, ως μέρος της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, είχε την πρωτοβουλία να κάνει τον «περιγραφικό ακουστικό σχολιασμό» πραγματικότητα και στην Κύπρο, πιλοτικά, με το τελικό αποτέλεσμα να κρίνεται ως μια μεγάλη επιτυχία. Οι φίλαθλοι με μερική ή καθόλου όραση που ήρθαν στο γήπεδο έφυγαν πολύ ικανοποιημένοι αποκομίζοντας μια σημαντική εμπειρία.

Συγκεκριμένα, 15 μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών με το συνοδό τους έφτασαν στο ΑΕΚ Αρένα από διάφορα μέρη της Κύπρου, με σκοπό να αξιοποιήσουν μια προσβάσιμη υπηρεσία που σχεδιάστηκε από την Parimatch με τους συνεργάτες της και να απολαύσουν τον αγώνα.

Πολλοί φίλαθλοι με μερική ή καθόλου όραση δεν ακολουθούν τις ομάδες τους στο γήπεδο αφού σε κανένα από αυτά στη χώρα μας δεν υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες πρόσβασης για ενίσχυση της εμπειρίας τους και δεν έχουν πρόσβαση στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ως εκ τούτου, οι πολίτες αυτοί αποκλείονται από πολλές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και γεγονότα που για όλους τους υπόλοιπους πολίτες θεωρείται δεδομένο.

Για να διασφαλιστεί η συμπερίληψη των φιλάθλων με μερική ή καθόλου όραση στα γήπεδα ποδοσφαίρου, θα πρέπει να παρέχεται η υπηρεσία «περιγραφικός ακουστικός σχολιασμός – Audio Description».

Η διαδικασία είναι απλή. Ο φίλαθλος με μειωμένη ή καθόλου όραση έχει ένα ακουστικό στο ένα αφτί για να ακούει τη μετάδοση του αγώνα ενώ το άλλο είναι ελεύθερο για να παρακολουθεί και να νιώθει τον παλμό στις κερκύδες και το γήπεδο γενικότερα. Με τη μετάδοση, η οποία διαφέρει από τη συνηθισμένη όπως τη γνωρίζουμε από τα κανάλια του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, παρέχεται μια πιο ολοκληρωμένη αφήγηση και περιγράφονται όλες οι σημαντικές οπτικές πληροφορίες, όπως: η γλώσσα του σώματος, η έκφραση του προσώπου, το σκηνικό, η δράση, οι στολές, τα χρώματα και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για τη μεταφορά της εικόνας, της αίσθησης του χώρου, του ίδιου του αγώνα και γενικά της ατμόσφαιρας της εκδήλωσης.

294997775_439722581498971_1621009836393080933_n.jpg

Τη μετάδοση του αγώνα ανέλαβε ο κ. Πανίκος Κωνσταντίνου, ο οποίος για πρώτη του φορά στο συγκεκριμένο καθήκον ήταν εξαιρετικός και πήρε τα εύσημα από τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών που παρακολούθησαν τη μετάδοση στο γήπεδο.

Για αυτή την εμπειρία ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών κ. Χρηστάκης Νικολαΐδης αναφέρει ότι «οι τυφλοί της Κύπρου είχαν πρόσβαση σε ποδοσφαιρικό αγώνα σε ίση βάση με τους συνανθρώπους τους για πρώτη φορά στα αθλητικά δρόμενα της χώρας μας.

Μετά από μια άρτια προετοιμασία από την Parimatch που εξασφάλισε και τον απαραίτητο εξοπλισμό με απευθείας περιγραφή του εξαιρετικού Πανίκου Κωνσταντίνου μέσα στο γήπεδο, δόθηκε η ευκαιρία σε μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών να παρακολουθήσουν με προδιαγραφές που διαμορφώθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ομάδα του Άρη Λεμεσού στον πρώτο της διεθνή αγώνα απέναντι στην Netchi Baku Azerbaizan.

Καθήμενοι στις κεντρικές κερκίδες του ΑΕΚ Αρένα απόλαυσαν την «ακουστική περιγραφή» του Πανίκου Κωνσταντίνου, που δεν είχε καμία σχέση με όσα μεταδίδονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε παρόμοιες περιπτώσεις. Δίνοντας μια ποιοτική και πλήρη προσβάσιμη περιγραφή του χώρου και της παράταξης των δύο ομάδων στο γήπεδο, συνέχισε δίνοντας προοδευτικά χρήσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του αγώνα και όσων διαδραματίζονταν στο τερέν και πέραν από αυτό, καθιστώντας τους ισότιμα ενεργούς και πραγματικούς φίλαθλους του αγώνα. Ήταν μια αξέχαστη βραδιά που ευχόμαστε να βρει μιμητές! Ευχαριστούμε Parimatch»