Αρχική Τελευταία Νέα Αρχηγός Αστυνομίας: Τέλος το “κρυφτούλι” για πρόστιμα»

Αρχηγός Αστυνομίας: Τέλος το “κρυφτούλι” για πρόστιμα»

«Το κρυφτούλι των αστυνομικών» για να καταγγέλλουν τροχαίες παραβάσεις θα σταματήσει, διαβεβαίωσε ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, καλώντας ωστόσο παράλληλα, όλους τους φορείς καθώς και τους πολίτες, να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην μεγάλη προσπάθεια για μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων.

Ο κ. Μιχαηλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τους Επικεφαλής και τα μέλη του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας στο πλαίσιο μιας πρώτης σειράς επαφών με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και τα Τμήματα  μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μιλώντας κατά τη συνάντηση και ενώπιον των μελών του Τμήματος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως μέσα στους πρωταρχικούς στόχους τόσο της προηγούμενης ηγεσίας της Αστυνομίας όσο και της νυν είναι η μείωση των θανατηφόρων αλλά και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων. «Για αυτό είμαστε αποφασισμένοι, αναγνωρίζοντας λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες, να προχωρήσουμε μπροστά με γνώμονα πάντοτε την προστασία και ασφάλεια του πολίτη».

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως ο στόχος της Αστυνομίας δεν είναι ούτε ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών, ούτε η είσπραξη προστίμων, και όσοι εντός ή εκτός του σώματος πιστεύουν ότι είναι αυτός θα πρέπει να το αποβάλουν. «Ο στόχος μας είναι η πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων, η μείωση των οδικών θανάτων στην άσφαλτο και η ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου πόνου», είπε και σημείωσε πως παρά του ότι δεν έγινε εφικτή η υλοποίηση του στόχου της ΕΕ για μείωση κατά 50% των θανατηφόρων μέχρι το 2020, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και η χώρα μας συγκρίνεται πολύ θετικά σε σχέση με άλλες χώρες.

Αναφέροντας πως κάποια ΜΜΕ να μεταδίδουν κάτι διαφορετικό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως είναι καλά να είμαστε όλοι αντικειμενικοί, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή απέναντι σε κάποια Μέσα. Η υπόθεση της μείωσης των θανατηφόρων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους τους αρμόδιους φορείς και Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Υγείας. Περαιτέρω, το σύνολο του πληθυσμού μπορεί να συμβάλει με την συμμόρφωση στον κώδικα οδικής συμπεριφοράς καθώς και με την προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αναγνωρίζουν, ως Αστυνομία, λάθη και παραλείψεις, λανθασμένες συμπεριφορές μελών που ζημιώνουν την προσπάθεια. Διαβεβαίωσε πως «το κρυφτούλι των αστυνομικών θα σταματήσει, κάποιες λανθασμένες ενέργειες θα σταματήσουν. Ποτέ εξάλλου δεν ήταν πολιτική οι οδηγίες οποιασδήποτε ηγεσίας, είτε της Ανώτατης είτε σε διευθυντικό επίπεδο, να γίνεται αυτό, να κρυβόμαστε πίσω από δέντρα ή να κρύβουμε τα αυτοκίνητα ή να είναι στόχος μας ο μεγάλος αριθμός των καταγγελιών. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ακόμη ένας στόχος της νέας ηγεσίας είναι η αξιολόγηση και η ανανέωση των μελών της Αστυνομίας, τονίζοντας πως η επιλογή των καταλληλότερων και η τοποθέτηση τους στην πρώτη γραμμή για εξυπηρέτηση των πολιτών, είναι μονόδρομος.

Ο Αρχηγός είπε πως δεν έχουν το μαγικό ραβδί για να επιλύσουν άμεσα όλα τα προβλήματα, αλλά χρειάζεται, όπως είπε, συλλογική προσπάθεια και συνεργασία από όλους, τονίζοντας πως τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικότατο έργο με τη σωστή αμερόληπτη στάση τους, «την οποία οφείλω και να χαιρετίσω», όπως είπε. Διαβεβαίωσε πως θα επιδιώξει την πλήρη και αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ.

Τη διαβεβαίωση ότι το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου θα είναι αρωγός στην προσπάθεια του νέου. Αρχηγού για αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και υπεράσπισης των θεμελιωδών αρχών που διέπουν την εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας, έδωσε ο Ανώτερος Αστυνόμος Ιωάννης Γεωργίου, Διευθυντής του Τμήματος.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως η κυκλοφοριακή αγωγή και η οδική ασφάλεια είναι ζήτημα παιδείας και κουλτούρας και για αυτό η προσπάθεια είναι η επιμόρφωση των νέων από μικρή ηλικία αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού. Αυτός, όπως είπε, είναι ο μόνος τρόπος που έχουν για να αλλάξουν την τραγική κατάσταση σχετικά με τον αριθμό των αποτελεσμάτων των τροχαίων οδικών συγκρούσεων.

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία, είπε από την 1/1/2019 μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 126 σοβαρές οδικές συγκρούσεις εκ των οποίων οι 21 ήταν θανατηφόρες και τραγικό απολογισμό τους 21 νεκρούς. Για την πρόληψη των ατυχημάτων, όπως είπε, γίνονται συνεχείς περιπολίες στους αυτοκινητόδρομους, στο κύριο και δευτερεύον οδικό δίκτυο και ταυτόχρονα γίνονται έλεγχοι σε όλα τα μελανά σημεία.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως κύρια στρατηγική για επίτευξη των στόχων του Τμήματος είναι η μηδενική ανοχή στις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων. Επίσης, στο πλαίσιο της προληπτικής πολιτικής το Τμήμα θα υιοθετήσει την εμφανή του παρουσία στο κύριο και δευτερεύον οδικό δίκτυο, σημειώνοντας πως κατά τον αστυνομικό έλεγχο δίδεται έμφαση στην ευγένεια, σταθερότητα και εμφάνιση απέναντι στους οδηγούς.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως το Τμήμα θα εντατικοποιήσει τις στοχευμένες εκστρατείες, αυτές κυρίως που αφορούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων. «Αυτοσκοπός δεν είναι οι εξώδικες καταγγελίες αλλά ο προβληματισμός των οδηγών κυρίως των ευάλωτων ομάδων, ώστε να αντιληφθούν τις διαστάσεις και προεκτάσεις που έχει το τροχαίο πρόβλημα», είπε και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να εγκατασταθεί το νέο σύστημα φωτοεπισήμανσης που θα συνεισφέρει ουσιαστικά στη μείωση των τροχαίων.

Επίσης, όπως είπε, θα εμπλέξουν τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ώστε να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για θέματα οδικής συνείδησης.