Αρχική Τελευταία Νέα Αξιολογούνται συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης στην κυπριακή αγορά, λέει ο Υπουργός Μεταφορών

Αξιολογούνται συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης στην κυπριακή αγορά, λέει ο Υπουργός Μεταφορών

Σύσκεψη πραγματοποιεί τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, παρουσία και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία θα αξιολογήσει τα συστήματα αυτόματης πυρόσβεσης που διαθέτουν εταιρείες στην Κύπρο και το κατά ποσό αυτά είναι κατάλληλα για χρήση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι παρά τις οδηγίες που είχε δώσει προηγουμένως, μαθητές σε ορεινές περιοχές δεν έχουν εξυπηρετηθεί, μετά την ακινητοποίηση των λεωφορείων που δεν διαθέτουν σύστημα πυρόσβεσης.

Συγκεκριμένα, κληθείς να αναφέρει κατά πόσο έχει αφιχθεί στην Κύπρο το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης για τα λεωφορεία, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι αναμένει «εντός της επόμενης ώρας να ενημερωθεί πότε θα φθάσει», ενώ σημείωσε ότι κάποια συστήματα διαθέτει και η αγορά της Κύπρου «αλλά πρέπει αυτά να εγκριθούν».

«Έχει καταρτιστεί μια τριμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων και αυτή την στιγμή υπάρχει μια σύσκεψη της επιτροπής, παρουσία και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να αξιολογήσουν τις υποβολές των εταιρειών που διαθέτουν τέτοια συστήματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δούμε ότι αυτά τα συστήματα είναι κατάλληλα προς χρήση».

Ερωτηθείς, κατά πόσον έχει διοριστεί ερευνώντας λειτουργός για το θέμα, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι έχει αναλάβει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αντώνης Κουτσούλης να διορίσει τον ερευνώντα λειτουργό και αναμένεται να διευκρινιστούν οι όροι εντολής του.

Ερωτηθείς σε πόσα λεωφορεία θα εγκατασταθεί στο σύστημα, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι η εγκατάσταση των συστημάτων «θα γίνει σε όλα τα λεωφορεία που έχουν ακινητοποιηθεί» και τα οποία ανέρχονται περίπου σε 570.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 29 λεωφορεία τα οποία διαθέτουν σύστημα πυρόσβεσης, «όμως αναμένουμε να μας δοθεί πιστοποιητικό καλής λειτουργίας του συστήματος».

Ανέφερε ότι «μόλις υποβληθεί αυτό το πιστοποιητικό, τα 29 λεωφορεία θα δοθούν στην κυκλοφορία» και πρόσθεσε ότι μετά την ακινητοποίηση των 570 λεωφορείων, σε κυκλοφορία βρίσκονται περίπου 500 λεωφορεία.

Σε ερώτηση κατά πόσον έχουν εξυπηρετηθεί σήμερα οι μαθητές των ορεινών περιοχών, ο κ. Βαφεάδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «υπάρχουν μαθητές σε ορεινές περιοχές που δεν έχουν εξυπηρετηθεί, παρόλο που είχαμε δώσει οδηγίες να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους μαθητές».

Ερωτηθείς κατά πόσον η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων θα περιλαμβάνει και ηλεκτρικά λεωφορεία, ο Υπουργός είπε ότι «η κάθε εταιρεία αγοράζει κατά δική της επιλογή τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης» με το κράτος.

«Οι όροι της σύμβασης δεν τους υποχρεώνουν να είναι όλα ηλεκτρικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι έφεραν, κατ΄ επιλογή δική τους, ηλεκτρικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ