Αρχική Τελευταία Νέα Αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο

Αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο

Αύξηση της παραγωγής αλλά και των τιμών των κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσία, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές αυξήθηκε κατά 16,6%, σε σύγκριση με πέρσι. Σημειώνεται επίσης ότι τα κτίρια σημείωσαν άνοδο της τάξης του 24,8%, ενώ τα έργα πολιτικού μηχανικού σημείωσαν πτώση 23%.

Όσον αφορά τις τιμές των κατοικιών, με βάση τα στοιχεία το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα παρατηρήθηκε επιτάχυνση των τιμών, αφού το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 4,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο.

ΕΕ και ευρωζώνη

Την ίδια περίοδο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο 4,2%, στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Επίσης, σε τριμηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,6% στην ΕΕ και κατά 1,7% στην ευρωζώνη.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση είναι η Ουγγαρία (+14%), ενώ ακολουθούν το Λουξεμβούργο (+11,4%), η Κροατία (10,4%) και η Πορτογαλία (10,1%). Από την άλλη πλευρά οι τιμές μειώθηκαν στην Ιταλία (-0,2%). Σημειώνεται ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.