Αρχική Τελευταία Νέα Για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω σφοδρών ανέμων προειδοποεί το Τμ. Δασών

Για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω σφοδρών ανέμων προειδοποεί το Τμ. Δασών

Για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω σφοδρών ανέμων προειδοποεί το Τμήμα Δασών.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι λόγω των πολύ ισχυρών μέχρι σφοδρών ανέμων, με ριπές που θα φτάνουν μέχρι τα 7 μποφόρ που αναμένεται να επικρατούν σήμερα, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών θα είναι αυξημένος. Σε περίπτωση πυρκαγιάς το έργο πυρόσβεσης θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και ακατόρθωτο αν δεν κατασβεστεί στα αρχικά στάδια, τονίζει.

Το κοινό, αναφέρει, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφύγει ενέργειες και δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Πρέπει να αποφευχθεί η χρήση εργαλείων που παράγουν θερμότητα ή σπινθήρες, όπως σμυριλλιοτροχοί, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση. Τονίζεται για άλλη μια φορά ότι η χρήση αυτών των εργαλείων σε περιοχή με ξηρά χόρτα σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια την πρόκληση πυρκαγιάς, ενώ απαγορεύεται το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων και η απόρρριψη αποτσίγαρων.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία ή το ζέσταμα φαγητού, επιτρέπεται μόνο μέσα στις ψησταριές που βρίσκονται στους εκδρομικούς χώρους ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.

Τονίζεται επίσης, ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς εντός των κρατικών δασών ή σε απόσταση 2km από τις παρυφές του, χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία), καταλήγει το Τμήμα Δασών.