Αρχική Λεμέσιος Οι Πρωτιές της Λεμεσού μέσα από την ιστορία (Μέρος B)

Οι Πρωτιές της Λεμεσού μέσα από την ιστορία (Μέρος B)

ena11.jpg

Το 2ο μέρος με τις πρωτιές που κατεχει η Λεμεσός μέσα από την ιστορία της είναι εδώ. Πρόσωπα και έργα που διέκριναν την πόλη μέσα από τους χρόνους και την κατέστησαν πρωτοπόρο στους τομέις της αρχιτεκτονικής, τεχνολογίας, επιστημών, του πολιτισμού και των τεχνών.

Ο πρώτος εναέριος σιδηρόδρομος που κατασκευάστικε ποτέ στην Κύπρο βρισκεται στη Λεμεσό, στην ομώνυμη περιοχή του “Εναέριου”. Τα βαγόνια του εναέριου σιφηρόδρομου άρχιζαν τη διαδρομή τους από τις αποθήκες του εργοστασίου στον Πάνω Αμίαντο και κατέληγαν στη Λεμεσό.

ena11.jpg

Το πρώτο αυτοκίνητο  το ποίο κυκλοφόρισε στην Κύπρο επίσης βρισκόταν στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα το 1907, ο Δρ.  Πιερής έφερε μαζί του από τη Γαλλία όπου σπούδαζε ένα διθέσιο κόκκινο Peugeot, ενώ η Ελένη Βασιλείου – Τρέππου γίνεταιη πρώτη γυναίκα σοφερίνα της Κύπρου το 1911.

first-car-fr.jpg

Μεγάλο όνομα για την λογοτεχνία και την παιδαγωγική αποτελέι η Πολυξένη Λοϊζία. Είανι η πρώτη γυναίκα φεμινίστρια που συνέβαλε σημαντικά και πρωτοποριακά στη γυναικεία χειραφέτηση στην Κύπρο. Το 1987 ίδρυσε το πρώτο σωματείο γευναικών της Κύπρου “Ένωση των Ελληνίδων”, το πρώτο γυναικέιο γυμναστήριο “Το Παλλάδιον” και εισήγαγε τη γυναικέια άθληση στα σχολεία.

polixeni-loizias-lemesos-feministria-.jpg

Η αθλήτρια του ΓΣΟ, Δομινίτσα Λανίτου μετέχει στους παγκύπριους Αγώνες Στίβου του 1928, ως η πρώτη γυναίκα αθλήτρια της Κύπρου, ενώ η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936, την κατέστησε ως την πρώτη γυναίκα αθλήτρια ολόκληρου του ελληνισμού.

97324FCE86BFCA4300E3BA75B730B67E.jpg