Αρχική BusinessNews Bioland Energy για εργοστάσιο πυρόλυσης στον Ύψωνα: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»

Bioland Energy για εργοστάσιο πυρόλυσης στον Ύψωνα: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»

Απάντηση εκ μέρους της Bioland Energy Ltd σε δηλώσεις που έγιναν στην Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την κατασκευή εργοστασίου πυρόλυσης ελαστικών αυτοκινήτων στην περιοχή Αγίου Συλά στον Ύψωνα. 

Ως εταιρεία, πληροφορηθήκαμε τις χθεσινές δηλώσεις που έγιναν μετά από την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, για την κατασκευή από πλευράς της εταιρείας μας  εργοστασίου πυρόλυσης παλαιών ελαστικών αυτοκινήτων στην Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Συλά στον Ύψωνα και οι οποίες κάνουν αναφορά στο Μαρί, όπως επίσης για ορατά χέρια από ορισμένα τμήματα της κρατικής μηχανής που λειτουργούν ως βασίλεια στα όρια της εξόφθαλμης διαπλοκής.

Θα θέλαμε για πολλοστή φορά να επαναλάβουμε τα πιο κάτω:

Το συγκεκριμένο έργο στηρίζεται εξ ‘ολοκλήρου πάνω στην Πολιτική της Κυκλικής Οικονομίας η οποία σήμερα είναι η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα έργο εξ’ ολοκλήρου οικολογικό-περιβαλλοντικό,  το οποίο θα επιλύσει το πρόβλημα των παλαιών ελαστικών τα οποία ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Επιβεβαίωση των πιο πάνω,  η δήλωση της ίδιας της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας, η οποία δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τέτοιου είδους έργα, και ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ακόμη και μέσα στις πόλεις νοουμένου ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Το έργο αυτό σχεδιάστηκε το 2012, όπου άρχισαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες αδειοδότησης του.

Στο μεσοδιάστημα των 10 χρόνων, ενεπλάκησαν στην διαδικασία εξέτασης αδειοδότησης  του έργου, τεχνοκράτες των διαφόρων Κρατικών Τμημάτων, όπως του Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Πολεοδομικής Αρχής, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί οι οποίοι αξιολόγησαν εκτενώς το συγκεκριμένο έργο, ώστε να προχωρήσουν στην συναίνεση και θετικές γνωματεύσεις για την αδειοδότηση του.

Ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων στην χθεσινή συνεδρία τοποθετήθηκαν  οι εκπρόσωποι των πιο πάνω Κρατικών Τμημάτων αναφορικά με την όλη διαδικασία αδειοδότησης που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια για το συγκεκριμένο έργο.

Επιπλέον, η εταιρεία κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ιστορική αναδρομή από το 2012 έως και το 2023 τεκμηριώνοντας τις θέσεις της με έγγραφα που αφορούσαν τις κατά διαστήματα τοποθετήσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, τον αποχαρακτηρισμό του καυσίμου από απόβλητο εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με Διάταγμα του το οποίο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2020, όπως επίσης και τις δυο θετικές γνωματεύσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Όλα αυτά τα έγγραφα επιβεβαιώνουν την σοβαρή, υπεύθυνη και λεπτομερή εξέταση των αιτήσεων της εταιρείας, όπως επίσης και των διαβουλεύσεων που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια ώστε να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα για κατασκευή μιας σύγχρονης και ασφαλούς Μονάδας.

Να σημειωθεί ότι το έργο είχε λάβει Άδεια Οικοδομής από τον Δήμο Ύψωνα τον Ιούλιο του 2016.

Βάση όλων των πιο πάνω δεδομένων ως εταιρεία καταρρίπτουμε ανεπιφύλακτα δηλώσεις οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις και να πλήξουν το κύρος της εταιρείας.

Πως είναι δυνατό κάποιοι να μιλούν για εύνοια και για εξόφθαλμη διαπλοκή όταν η διαδικασία αδειοδότησης του συγκεκριμένου έργου κράτησε 10 ολόκληρα χρόνια;  Θα πρέπει κάποιοι να σταματήσουν τις ατεκμηρίωτες και αόριστες τοποθετήσεις τους.

Τους καλούμε δημόσια να καταθέσουν οποιαδήποτε στοιχεία κατέχουν για να αποδείξουν κατά πόσο οι δηλώσεις τους έχουν βάση και βάθος και δεν γίνονται απλά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Στην χθεσινή συνεδρία ως εταιρεία καλέσαμε τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας να προβεί στον νενομισμένο έλεγχο της όλης διαδικασίας και αν και εφόσον διαφανεί η παραμικρή εύνοια προς την εταιρεία μας τότε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.  

Η εταιρεία διαβεβαιώνει τους κατοίκους του Δήμου Ύψωνα και της ευρύτερης περιοχής ότι θα εφαρμόσει όλους τους αυστηρούς όρους που τέθηκαν και θα τεθούν από πλευράς των Αρμόδιων Αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων και όλων των πολιτών της γειτνιάζουσας περιοχής.

Η εταιρεία είναι έτοιμη να επενδύσει και να κατασκευάσει ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια που υπάρχουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του οποίου το κόστος θα ανέλθει μεταξύ 80-100 εκατομμύριων Ευρώ, με το μεγαλύτερο κόστος να δαπανείται στην εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης  που θα προστατεύουν το περιβάλλον.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργηθούν περίπου  200 νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Είμαστε επίσης πανέτοιμοι να συνεργαστούμε με τις Κρατικές Υπηρεσίες,  όπως και με το Δήμο του Ύψωνα και να συμβάλουμε στην απάμβλυνση των οποιονδήποτε πιθανών προβλημάτων αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη Βιομηχανική Περιοχή.

Προηγούμενο άρθροΟι μεγάλες προκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Του Χρίστου Μιχαηλίδη
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Φρίκη στο Σικάγο – Δύο νεογέννητα εντοπίστηκαν νεκρά σε σακούλα σκουπιδιών