Αρχική Τελευταία Νέα Black Friday ψηλών προσδοκιών και χαμηλών μισθών…

Black Friday ψηλών προσδοκιών και χαμηλών μισθών…

Το Black Friday τα τελευταία χρόνια ως θεσμός έχει πάρει τα πάνω του και στην Κύπρο, καθώς πολλές εταιρείες λιανικού εμπορίου επενδύουν σε αυτό έτσι ώστε οι καταναλωτές να αγοράσουν με μεγάλες προσφορές διάφορα αγαθά ενόψει της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια με τα απανωτά πανδημικά κύματα κορωνοίου, τις καραντίνες αλλά και το οικονομικό σοκ της αγοράς για την Κύπρο τουλάχιστον το Black Friday δεν κατάφερε να διατηρήσει την επιτυχία και το επίπεδο των πωλήσεων που κατέγραψε το 2018 και το 2019. Σε αυτό μπορεί να ευθύνεται και το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιζητούν πραγματικές εκπτώσεις και όχι φαινομενικές μειώσεις λιγοστών ευρώ.

Φέτος, αν και απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς της πανδημίας, το τοπίο παραμένει δύσκολο καθώς η οικονομική κρίση λόγω του πολέμου, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων όπως και οι στάσιμοι μισθοί επιφέρουν μούδιασμα των καταναλωτών και μικρό “καλάθι” για μεγάλα κερδη στο Black Friday.

Παρόλα αυτά, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έδωσε στην δημοσιότητα μερικές απλές συμβουλές προς τους καταναλωτές με αφορμή την μαύρη καταναλωτική Παρασκευή:

  • Αγοράστε αυτά που πραγματικά χρειάζεστε. Λάβετε υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν και μην προβαίνετε σε αχρείαστες αγορές.
  • Διενεργήστε έρευνα αγοράς. Εντοπίστε τα προϊόντα που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και σημειώστε την τιμή τους, ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να έχετε πραγματική εικόνα του ύψους των εκπτώσεων που θα ανακοινωθούν.
  • Μην αγοράσετε ένα προϊόν, απλά επειδή είναι σε προσφορά. Μελετήστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος που σας ενδιαφέρει, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις σας. Αναζητήστε κριτικές (reviews) για την ποιότητα του προϊόντος. Αξιολογήστε την τελική τιμή, όχι την έκπτωση.
  • Αξιοποιήστε το διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο, όχι μόνο για πραγματοποίηση αγορών, αλλά και για να εντοπίσετε εναλλακτικά προϊόντα, κριτικές για το προϊόν που σας ενδιαφέρει, καθώς και την τιμή πώλησης του προϊόντος από άλλους προμηθευτές.
  • Η τιμή δεν πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο. Ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάποιο προϊόν αξίας (π.χ. κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή), είναι σημαντικό να αξιολογήσετε την αξιοπιστία και την ποιότητα εξυπηρέτησης του συγκεκριμένου πωλητή. Ρωτήστε άλλους καταναλωτές για τις εμπειρίες τους, όπως για παράδειγμα η ανταπόκριση του πωλητή σε θέματα εγγυήσεων.
  • Καθορίστε τον προϋπολογισμό σας από πριν. Είναι προφανές ότι την περίοδο του Black Friday θα υπάρξουν αρκετές προσφορές και θα είναι εύκολο να παρασυρθείτε. Καθορίστε από πριν τι χρειάζεστε και το μέγιστο ποσό που θέλετε να διαθέσετε, έχοντας υπόψη τις οικονομικές σας δυνατότητες.
  • Ενημερωθείτε για την πολιτική επιστροφών του καταστήματος, πριν προβείτε σε αγορά. Να θυμάστε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για αγορές από κατάστημα δεν υπάρχει νομική υποχρέωση και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα αποδεχτεί επιστροφές ή αλλαγές. Αυτό προφανώς και δεν ισχύει για αγορές μέσω διαδικτύου, όπου οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης μετά την παραλαβή του προϊόντος.