Αρχική Τελευταία Νέα Από που προέκυψε το όνομα Black Friday που τείνει να μας μείνει...

Από που προέκυψε το όνομα Black Friday που τείνει να μας μείνει ως “έθιμο”

Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) είναι το ανεπίσημο όνομα της ημέρας που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην χώρα από το 1952.
Τα τελευταία χρόνια η Black Friday έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, το 2015 η Μαύρη Παρασκευή κάνει πρεμιέρα και στα εμπορικά καταστήματα της χώρας μας, με πρωτοβουλία των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, ενώ από το 2016 όλο και περισσότερα καταστήματα εφαρμόζουν την πρακτική.

Οι ερμηνείες που έχουν προταθεί για την προέλευση του ονόματος είναι πολλές. Ακολουθούν οι επικρατέστερες.

Από το «κόκκινο» στο «μαύρο»

Μια εκδοχή για το όνομα Black Friday είναι η ερμηνεία που πρότεινε η αμερικανική εφημερίδα «Philadelphia Inquirer».

Τη δεκαετία του ’50, όταν οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία ήταν χειρόγραφες, οι λογιστές σημείωναν με κόκκινο μελάνι το παθητικό και με μαύρο τα κέρδη των μαγαζιών.

Και επειδή την εποχή εκείνη ξεκινούσαν οι εκπτώσεις που συνεχίζονταν μέχρι τα Χριστούγεννα, ήταν η τελευταία ημέρα που τα μαγαζιά σημείωναν χασούρα.

Ημέρα διαρρήξεων

Μια άλλη εκδοχή που φαίνεται να είναι η επικρατέστερη θέλει τον όρο Black Friday να χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Επειδή εκείνη την ημέρα γινόταν ένας αγώνας αμερικανικού ποδοσφαίρου και υπήρχε πολύ κίνηση, είτε γιατί είχαν πολύ δουλειά είτε γιατί οι διαρρήκτες έβρισκαν την ευκαιρία να δράσουν, ονόμασαν την ημέρα «Μαύρη Παρασκευή».

Αν υπήρχε και ρατσιστικό υπονοούμενο είναι άγνωστο.

Ημέρα κοπάνας

Μια τρίτη εκδοχή εμφανίστηκε στο περιοδικό «Factory Management and Maintenance».

Αναφερόταν στην πρακτική των υπαλλήλων να κάνουν κοπάνα από την εργασία τους την Παρασκευή, που ακολουθεί την Ημέρα των Ευχαριστιών, προφασιζόμενοι ασθένεια, προκειμένου να απολαύσουν την τετραήμερη αργία.

Και η ρατσιστική εκδοχή

Μια ακόμα εκδοχή θέλει το όνομα Black Friday, να έχει πιο βαθιές και σκοτεινές ρίζες.

Συγκεκριμένα, πίσω στο 1800 στις ΗΠΑ, η Μαύρη Παρασκευή υποδήλωνε ότι οι ιδιοκτήτες φυτειών του Νότου, μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους σε μειωμένη τιμή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών του 1800.

Πηγή: in.gr

Προηγούμενο άρθροΣήμερα το μεσημέρι το τελευταίο της «αντίο» στην 10χρονη Νελίνα
Επόμενο άρθροΔήμος Λεμεσού: Ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για την ανακήρυξη της πόλης μας σε Ευρωπαϊκή Πόλη Αθλητισμού