Αρχική Τελευταία Νέα Χ. Ανδρέου: Παρατηρείται μείωση στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις

Χ. Ανδρέου: Παρατηρείται μείωση στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις

Μέχρι αυτή την στιγμή έχουμε 28 νεκρούς στους δρόμους, ενώ πέρσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο είχαμε 37, είπε, σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, εκφράζοντας την ελπίδα ως το τέλος του χρόνου να μην υπάρχει άλλη θανατηφόρα οδική σύγκρουση.

Ερωτηθείς για τους τροχονομικούς ελέγχους που διεξάγει η Αστυνομία, ο κ. Ανδρέου είπε ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο υπήρχε αυξημένη δραστηριότητα, όπως γίνεται καθημερινώς φυσικά, από μέλη της Αστυνομίας και της Τροχαίας σε παγκύπρια βάση, σε αυτοκινητόδρομους και δευτερεύων οδικό δίκτυο.

Σημείωσε ότι έχουν προχωρήσει σε πέραν των 500 καταγγελιών, με τις κύριες καταγγελίες να αφορούν υπερβολική ταχύτητα, ενώ έχουν εντοπιστεί και κάποιοι να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών ουσιών.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή διεξάγεται μια νέα εκστρατεία με το ευρωπαϊκό δίκτυο Τροχαίας Roadpol, μια συντονισμένη επιχείρηση που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με επίκεντρο τους οδηγούς που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών ουσιών.

«Περαιτέρω, γίνονται επίσης τροχονομικοί έλεγχοι και για άλλα θέματα που αφορούν τροχαίες παραβάσεις ακριβώς για να αποτρέψουμε τις σοβαρές οδικές συγκρούσεις και θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, που να πούμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε 28 νεκρούς στους δρόμους, πέρσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο είχαμε 37, δηλαδή ακόμα μια περαιτέρω μείωση. Ευελπιστούμε ως το τέλος του χρόνου να μην υπάρχει άλλη θανατηφόρα οδική σύγκρουση», συμπλήρωσε.

Πέρσι, συνέχισε ο κ. Ανδρέου, «είχαμε μια μείωση γύρω στο 18% και φέτος ευελπιστούμε να είναι ακόμα περισσότερη και αυτό έχει τη σημασία του και από τους τροχονομικούς ελέγχους που διεξάγει η Αστυνομία καθ’ όλο το 24ωρο , καθώς επίσης και τις σταθερές και κινητές κάμερες που βρίσκονται στους δρόμους που υποβοηθούν βασικά το έργο της Αστυνομίας».

Σε ερώτηση για τον κρίσιμο τραυματισμό 17χρονου στη Λεμεσό, ο κ. Ανδρέου είπε ότι δυστυχώς είχαμε το Σάββατο ένα κρίσιμο τραυματισμό ενός 17χρονου.

«Φαίνεται ότι ο 17χρονος, ενώ διασταύρωνε, χρησιμοποιώντας φωτοελεγχόμενη διάβαση πεζών, χτυπήθηκε από διερχόμενο οδηγό, ένα 49χρονο. Δυστυχώς ο 17χρονος έχει τραυματιστεί σοβαρά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται διασωληνωμένος με σοβαρές κακώσεις στο σώμα του», πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε, παράλληλα, ότι γίνονται εξετάσεις όσον αφορά τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η νέα οδική σύγκρουση, με αποτέλεσμα τον κρίσιμο τραυματισμό του 17χρονου «και επικεντρωνόμαστε κυρίως στο τι ακριβώς έγινε στη φωτοελεγχόμενη διάβαση, δηλαδή αν ήταν σε λειτουργία, αν ο πεζός πέρασε τη διάβαση στο πράσινο φως».

«Διερευνώνται εν πάση περιπτώσει όλα τα δεδομένα για τη συγκεκριμένη υπόθεση», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν δηλαδή ένας πεζός χρησιμοποιήσει φωτοελεγχόμενη διάβαση και δεν πατήσει το κουμπί για να γίνει πράσινο, για τον οδηγό δεν υπάρχει ευθύνη, ο κ. Ανδρέου είπε ότι κάθε υπόθεση έχει τα δικά της δεδομένα.

«Να πούμε όμως ότι παρά το γεγονός ότι ναι μεν για τις συγκεκριμένες διαβάσεις υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, δηλαδή τρόπος χρήσης, από την άλλη οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί όταν πλησιάζουν σε διάβαση πεζών. Θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και ότι πρέπει να παρατηρούν, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να ήταν πράσινο ή κόκκινο, αν κάποιος πεζός περνούσε τη διάβαση θα έπρεπε λογικά να σταματήσει ο οδηγός . Εν πάση, όμως, περιπτώσει όλο αυτό διερευνάται», κατέληξε.

ΚΥΠΕ