Αρχική Τελευταία Νέα Χαμηλής επικινδυνότητας η απειλή στα σχολεία – Ζητήθηκε συνδρομή από Interpol και...

Χαμηλής επικινδυνότητας η απειλή στα σχολεία – Ζητήθηκε συνδρομή από Interpol και Europol

Χαμηλής επικινδυνότητας αποδεικνύεται το απειλητικό μήνυμα για ύπαρξη βόμβας που στάλθηκε σήμερα σε πολλά σχολεία, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης παγκυπρίως, με την Αστυνομία να συνεχίζει τόσο την επί τόπου διερεύνηση όσο και τις εξετάσεις για εντοπισμό του αποστολέα. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, σημειώνοντας πως στις προσπάθειες της Αστυνομίας για εντοπισμό του αποστολέα, συνδράμει τόσο η Interpol όσο και η Europol.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ανδρέου είπε σήμερα το πρωί η Αστυνομία ενημερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ότι κατά τις πρωινές ώρες, μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων, δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, είχαν λάβει στους υπηρεσιακούς λογαριασμούς των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων τους, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, με απειλητικό περιεχόμενο, και όπως διαπιστώθηκε, σημείωσε ο κ. Ανδρέου, πρόκειται για το ίδιο μήνυμα και τον ίδιο αποστολέας.

«Φαίνεται ότι στάλθηκε από χώρα του εξωτερικού και αφορά το συγκεκριμένο περιεχόμενο», είπε.

Στη συνέχεια, είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ανδρέου, υπήρξε σύγκληση σύσκεψης στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην οποία έλαβαν μέρος ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός αλλά και στελέχη της Δύναμης, το Υπουργείο Παιδείας υπό την Γενική Διευθύντρια αλλά και τους Διευθυντές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Κατά τη σύσκεψη, πρόσθεσε, έγινε αξιολόγηση και συντονισμός των ενεργειών, ενώ από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες στις σχολικές μονάδες όπως ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που ισχύει σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ παράλληλα η Αστυνομία άρχισε τη διενέργεια επιτόπιων εξετάσεων.

Ερωτηθείς τι προνοεί το πρωτόκολλο των σχολείων, ο κ. Ανδρέου είπε ότι αρχικά απομακρύνονται τα παιδιά από τις σχολικές αίθουσες και παράλληλα ειδοποιείται η Αστυνομία.

«Από την πρώτη στιγμή, η Αστυνομία προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης», είπε και επεσήμανε πως έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή στις έρευνες της Interpol και της Europol.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Ανδρέου είπε πως μέχρι στιγμής από τις επί τόπου εξετάσεις στα σχολεία, η Αστυνομία δεν έχει διαπιστώσει κανένα ύποπτο αντικείμενο και «αξιολογείται ως χαμηλής επικινδυνότητας η συγκεκριμένη απειλή και δεν εμπνέει στο παρόν στάδιο, οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας».

Σε ερώτηση πως συνεχίζουν τη λειτουργία τους τα σχολεία, ο κ. Ανδρέου είπε πως στις μονάδες που δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε συνεχίστηκε η λειτουργία, και πρόσθεσε πως οι επί τόπου εξετάσεις των μελών της Αστυνομίας βαίνουν προς το τέλος.

Ερωτηθείς για το ρόλο του Υπουργείου αυτή τη στιγμή αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Ανδρέου είπε πως ανέλαβε τον συντονισμό ανάμεσα στα σχολεία και την Αστυνομία.

«Αξιολογήθηκε η κατάσταση, συντονίζουμε τις ενέργειες μας», είπε και επανέλαβε πως με βάση τα στοιχεία η απειλή αξιολογείται ως χαμηλής επικινδυνότητας.

Σε ερώτηση που εστιάζονται τώρα οι εξετάσεις της Αστυνομίας, ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως με την συνδρομή της Europop και της Interpol καθώς και της υποδιεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος, στόχος είναι να εντοπιστεί ο αποστολέας.

Πάντως, πολλά σχολεία μετά από επικοινωνία που είχαν με την Αστυνομία και το Υπουργείο Παιδείας, έστειλαν εφησυχαστικά μηνύματα στους γονείς των μαθητών, ενημερώνοντας τους πως τα σχολεία αυτά είναι σε επικοινωνία με τις αρχές και δεν τρέχει λόγος ανησυχίας.

Σε κάποια άλλα σχολεία, οι γονείς έλαβαν μήνυμα ότι μετά από οδηγίες της Αστυνομίας και του Υπουργείου, τα παιδία παραμένουν στην αυλή του σχολείου μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η Αστυνομία το πρωί σήμερα Παρασκευή, 17 Μαΐου, έλαβε ενημέρωση ότι, τις πρωινές ώρες, οι Διευθύνσεις αριθμού δημόσιων σχολείων δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης ανά το παγκύπριο, έλαβαν στους υπηρεσιακούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (email), μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ίδιο περιεχόμενο και απεσταλμένο από τον ίδιο αποστολέα και την ίδια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που όπως έχει διαπιστωθεί αποστάληκε από χώρα του εξωτερικού και αφορά περιεχόμενο το οποίο έχει ήδη δημοσιευθεί στα ΜΜΕ.

Συγκλήθηκε άμεσα σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στην οποία έλαβαν μέρος ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και Διευθυντές και λειτουργοί των δύο Υπηρεσιών.

Από την πρώτη στιγμή, νωρίς το πρωί σήμερα, σε συντονισμό της Αστυνομίας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, δόθηκαν οδηγίες προς τις Σχολικές Διευθύνσεις, όπως τεθούν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα ενεργείας που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ παράλληλα η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή της Interpol και Europol.

ΚΥΠΕ