Αρχική Τελευταία Νέα Χωριό της Επ. Λεμεσού στοχεύει να ενταχθεί στα “Καλύτερα Τουριστικά Χωριά”

Χωριό της Επ. Λεμεσού στοχεύει να ενταχθεί στα “Καλύτερα Τουριστικά Χωριά”

Καλοπαναγιώτης και Πισσούρι βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά του προγράμματος Αναβάθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την ένταξή τους στα “Καλύτερα Τουριστικά Χωριά”.

Τη Δευτέρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε 32 χωριά από 18 χώρες σε όλο τον κόσμο με τη σήμανση “Καλύτερα Τουριστικά Χωριά”, αναγνωρίζοντας τους αγροτικούς προορισμούς ως οδηγό της ανάπτυξης και νέων ευκαιριών για δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος, διατηρώντας και προωθώντας την ίδια ώρα κοινοτικά προϊόντα και αξίες. Το πρόγραμμα αναγνωρίζει επίσης τη δέσμευση χωριών για καινοτομία και αειφορία σε όλες τις πτυχές τους–οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές– και εστίαση στην ανάπτυξη του τουρισμού σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Συνολικά 136 χωριά από 57 χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξή τους στην κατηγορία αυτή, για το 2022. Από αυτά, 32 αναγνωρίστηκαν ως Καλύτερα Τουριστικά Χωριά. Άλλα 20 χωριά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Αναβάθμισης, μεταξύ αυτών και ο Καλοπαναγιώτης και το Πισσούρι. Τα 52 χωριά θα συμπεριλαμβάνονται στο Παγκόσμιο Δικτύο του UNWTO Best Tourism Villages που δημιουργήθηκε το 2021 και συγκεντρώνει 115 χωριά από τις πέντε ηπείρους. Το Δίκτυο παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως επιτόπια και διαδικτυακή εκπαίδευση, ανταλλαγή καλών πρακτικών και διεθνή αναγνώριση και ευαισθητοποίηση της επωνυμίας.

Η πρωτοβουλία Καλύτερα Τουριστικά Χωριά είναι το εμβληματικό έργο του Προγράμματος UNWTO “Τουρισμός για αγροτική Ανάπτυξη”. Το πρόγραμμα στοχεύει να διασφαλίσει ότι ο τουρισμός συμβάλλει στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων ως προς το εισόδημα και την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ερήμωσης, την πρόοδο της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των νέων, την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, των υποδομών, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επενδύσεις, την καινοτομία στην ανάπτυξη προϊόντων και την αξία ολοκλήρωση της αλυσίδας, την προώθηση βιώσιμων πρακτικών για αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων και μείωση των εκπομπών και των αποβλήτων και ενίσχυση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων. Το Πρόγραμμα προωθεί την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και συνεργασίες και την ενεργό συμμετοχή και ενδυνάμωση των κοινοτήτων.

Τα 32 Καλύτερα Τουριστικά Χωριά για το 2022 είναι: Αιθιοπία: Choke Mountains Ecovillage, Αυστρία: Zell am See, Wagrain, Βιετνάμ: Thái Hải, Γεωργία: Mestia, Εκουαδόρ: Aguarico, Angochagua, Ελβετία: Murten, Andermatt, Ιορδανία: Umm Qais Ισπανία: Rupit, Alquézar, Guadalupe, Ισραήλ: Kfar Kama, Ιταλία: Sauris-Zahre, Isola del Giglio, Κίνα: Dazhai, Jingzhu, Κολομβία: Choachí, Μαρόκο: Ksar Elkhorbat, Moulay Bouzerktoune, Μεξικό: Creel, Εl Fuerte, Νότια Κορέα: Pyeongsa-ri, Περού: Lamas, Raqchi, Πορτογαλία: Castelo Novo, Ρουμανία: Rasinari, Σαουδική Αραβία: AlUla Old Town, Σλοβενία: Bohinj, Τουρκία: Birgi, Χιλή: Puqueldón.

Επιπλέον, τα χωριά που βρίσκονται στο Πρόγραμμα Αναβάθμισης είναι: Αιθιοπία: Adaba, Αργεντινή: Trevelin, Βοσνία Ερζεγοβίνη: Krupa na Vrbasu, Ινδία: Khonoma, Ισραήλ: Neot Semadar, Ιταλία: Otricoli, Κένυα: Il Ngwesi, Κολομβία: San Vicente de Chucuri, Barichara, Κύπρος: Καλοπαναγιώτης, Πισσούρι, Μαυρίκιος: Grand Baie, Παραγουάη: Bella Vista, Πολωνία: Istebna, Πορτογαλία: Ferraria de São João, Πράσινο Ακρωτήρι: Fontainhas, Τουρκία: Anıtlı, Cumalıkızık.