Αρχική Τελευταία Νέα Civitas Destinations, το νέο Ευρωπαικό πρόγραμμα που “κέρδισε” η Λεμεσός

Civitas Destinations, το νέο Ευρωπαικό πρόγραμμα που “κέρδισε” η Λεμεσός

Μεγάλη επιτυχία θα πρέπει να θεωρείτε η πρόσφατη επικύρωση στον Δήμο Λεμεσού, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού και την εταιρεία Stratagem του Ευρωπαϊκού προγράμματος Civitas Destinations το οποίο επιχορηγείται με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόγραμμα Civitas Destinations επικεντρώνεται σε θέματα έξυπνων, πράσινων και ολοκληρωμένων μεταφορών σε μικρές πόλεις με σημαντική τουριστική κίνηση και η έναρξη υλοποίησης του έργου αναμένεται στα τέλη του τρέχοντας έτους και θα είναι διάρκειας 4 χρόνων.

Στα πλαίσια υλοποίησης αυτού του έργου ο Δήμος Λεμεσού, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού και η εταιρεία Stratagem θα υλοποιήσουν μεταξύ άλλων τα πιο κάτω:

  • Δημιουργία οικολογικής διαδρομής μέσω της οποίας ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης με την χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς όπως ηλεκτρικό λεωφορείο, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα, ηλεκτρικά σκούτερ κα.
  • Δημιουργία διαδρομής στο κέντρο της πόλης και αγορά ηλεκτρικού λεωφορείου που θα την καλύπτει με το σύστημα ανέβα-κατέβα (hop-on hop-off).
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για απευθείας 24-ωρη (online) ενημέρωση και καθοδήγηση των οδηγών για την διαθεσιμότητα των δημόσιων χώρων στάθμευσης, των στάσεων λεωφορείων, των σημείων ενοικίασης ποδηλάτων και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
  • Αύξηση του αριθμού των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των σημείων ενοικίασης ποδηλάτων αλλά και επέκταση της δυνατότητας ενοικίασης/χρήσης άλλων εναλλακτικών μέσων μεταφοράς όπως ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλεκτρικών ποδηλάτων και ηλεκτρικών σκούτερ.
  • Αναβάθμιση των στάσεων λεωφορείων, κατά μήκος της παραλιακής οδού, με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων που θα ενημερώνουν τους επιβάτες για τον χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου. Αναβάθμιση των υπηρεσιών εντός των λεωφορείων, που εξυπηρετούν την παραλιακή οδό, με την χρήση ακουστικών βοηθημάτων για τα σημεία αναφοράς που διέρχεται ο επιβάτης και την τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων που θα αναγράφονται οι επόμενες στάσεις κα. Στόχος η αύξηση της χρήσης του δημόσιου λεωφορείου.
  • Επέκταση των ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων εντός και εκτός των δημοτικών ορίων του Δήμου Λεμεσού.
  • Δημιουργία σημείων πρόσβασης στην θάλασσα για άτομα με κινητικά, οπτικά και ακουστικά προβλήματα με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στην παραλία.
  • Εκστρατείες προώθησης, ενημέρωσης και δημιουργίας κινήτρων για χρήση των εναλλακτικών μέσω μεταφοράς από τους δημότες και τουρίστες της πόλης μας.

Η επιτυχία της επικύρωσης του προγράμματος στον Δήμο Λεμεσού αντανακλά τη σκληρή δουλειά του Γραφείου και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του δήμου και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή είχε βεβαίως ο Χάρης Τρίκκης Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού ο οποίος είχε και την ευθύνη της παρουσίασης των προτάσεων του δήμου….