Αρχική Τελευταία Νέα Δεν υποχωρεί ακόμη η ζέστη και η σκόνη

Δεν υποχωρεί ακόμη η ζέστη και η σκόνη

Ψηλές θερμοκρασίες και σκόνη είναι στο σκηνικό που συνθέτει τον καιρό τόσο για σήμερα όσο και για τις επόμενες μέρες πιο συγκεκριμμένα  σύμφωνα με το τμήμα μετεωρολογίας σήμερα η  θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα ανατολικά και τα βόρεια παράλια, γύρω στους 29 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 21 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις το απόγευμα. Την Τετάρτη, διαστήματα με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις. Την Πέμπτη, διαστήματα με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, ενώ αναμένονται μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα. Αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται αραιή σκόνη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση την Τρίτη, εκτός από τα δυτικά όπου δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή. Την Τετάρτη και την Πέμπτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε παρόμοια επίπεδα, παραμένοντας πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. 

Παράλληλα με την υψηλή θερμοκρασία σήμερ απαρατηρούνται και  υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης π στην ατμόσφαιρα. 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των επίγειων Σταθμών του Δικτύου Παρακολούθησης της Ποιότητας Αέρα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, επειδή η σκόνη περιέχει μικρού μεγέθους εισπνεύσιμα σωματίδια, που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) προτρέπονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο.

Οι εργοδότες πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους τους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους και οι εργαζόμενοι σε τέτοιους χώρους συστήνεται όπως χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Οι σημερινές τελευταίες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης σκόνης που μετρήθηκαν στις 9:00 π.μ. στις ακόλουθες περιοχές ήταν:
Λευκωσία: 123  μg/m3
Λεμεσός:     110  μg/m3
Λάρνακα:    81  μg/m3
Πάφος:   116  μg/m3
Παραλίμνι:      34  μg/m3
Ζύγι: 53  μg/m3
Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου:        32  μg/m3

Πηγή ΚΥΠΕ, Τμήμα Μετεωρολογίας