Αρχική Τελευταία Νέα «Δηλητηριάστηκε» το νερό στο φράγμα Καλαβασού – Φωσφορίζει το νερό

«Δηλητηριάστηκε» το νερό στο φράγμα Καλαβασού – Φωσφορίζει το νερό

Στο κλείσιμο του φράγματος Καλαβασού προχώρησε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, λόγω των πιθανών σοβαρών επιπτώσεων από τη ρύπανση του πόσιμου νερού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ανέφερε ότι το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα μετά τον Κούρη, που διοχετεύει πόσιμο νερό δια του Νότιου Αγωγού, έχει επηρεαστεί από απόβλητα παλαιών μεταλλείων, τα οποία διοχετεύονται μέσω ποταμών στο φράγμα, εξαιτίας της πολυομβρίας.

Ο κ. Χατζηπάκκος είπε ότι εδώ και τρεις εβδομάδες το Τμήμα έχει αποφασίσει όπως στο διυλιστήριο καταλήγει νερό μόνο από το φράγμα του Κούρη, έτσι ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Πρόσθεσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σημειώνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Το πρόβλημα παρατηρείται εδώ και δυο χρόνια, όπου πρώτα οι κάτοικοι της περιοχής έχουν παρατηρήσει ότι το νερό δυο υδατορεμάτων, που οδηγούν από το στρατόπεδο και τις παλιές στοές του μεταλλείου στον ταμιευτήρα ύδρευσης της Καλαβασού, παρουσιάζει φωσφορούχο ασημένιο χρώμα. Δείγματα νερού από δυο υδατορέματα στάλθηκαν για χημικές αναλύσεις και διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο και νικέλιο. Σημειώνεται ότι η Κύπρος ως κράτος- μέλος της ΕΕ είναι δια νόμου υποχρεωμένη να προστατεύσει όλες τις πηγές πόσιμου νερού στη χώρα.

Πηγή: dialogos.com.cy

 

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση του Υπ. Υγείας για το νέο ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο αεροδρόμιο
Επόμενο άρθροΣυνεχίζει το ψύχος σε όλη την Κύπρο