Αρχική Τελευταία Νέα Δήμος Λεμεσού: Κτίζουμε υποδομές για το «αύριο – Τα νέα έργα

Δήμος Λεμεσού: Κτίζουμε υποδομές για το «αύριο – Τα νέα έργα

Προχωρούν κανονικά τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παρά την πανδημία και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, οι εργασίες ανάπλασης των Δημοτικών Κατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου, αλλά και το έργο για τη δημιουργία Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλικών στην οδό Φιλελλήνων, συνεχίζονται με πλήρεις ρυθμούς. Αμφότερα τα έργα, που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  προχωρούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, περίπου σε ένα χρόνο, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη για τις περιοχές και συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων αλλά και στην ευρύτερη αναβάθμιση του αστικού προϊόντος.

Ειδικότερα, οι πολυκατοικίες της οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου, οι οποίες αποτελούν μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας ως οι πρώτες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, μετά την αποκατάσταση τους (συνολικού κόστους σχεδόν €4 εκατ.) θα αξιοποιηθούν ως κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές. Στα νέα κτήρια θα λειτουργήσουν Συμβουλευτικό Κέντρο, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρο Νεότητας, δίνοντας συνέχεια στην ενεργή και διαχρονική παρεμβατικότητα της δημοτικής αρχής Με τη δημιουργία των νέων χώρων, εκτός του ότι θα αυξηθεί η κοινωνική υποδομή της περιοχής, αναμένεται ότι θα αυξηθεί και η επισκεψιμότητα σε κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Στην οδό Φιλελλήνων 

Όσον αφορά το Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, που θα φιλοξενηθεί στην οδό Φιλελλήνων, έργο κόστους €1,5 εκατ., αναμένεται ότι θα βελτιώσει τις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες στα άτομα τρίτης ηλικίας, και θα ενισχύσει τον εθελοντισμό, όχι μόνο όσων παρέχουν υπηρεσίες στα άτομα τρίτης ηλικίας, αλλά και των ίδιων των χρηστών. Στους χώρους θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι χρήστες για: διοργάνωση εκθέσεων, θεατρικών παραστάσεων, διαλέξεων, εκδηλώσεων, προβολών και άλλων δραστηριοτήτων όπως εκπαίδευση μουσικής, θεάτρου, χορού, γυμναστικής, διδασκαλίας καλών τεχνών (ζωγραφικής γλυπτικής, χειροτεχνίας κλπ) και άλλα. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται ο πολιτισμός, μια βασική προτεραιότητα του Δήμου, η οποία δίνει ώθηση στον καθολικός σχεδιασμός, την προώθηση και ανάπτυξη προσβάσιμων υποστηρικτικών υποδομών, τεχνολογιών, εξοπλισμών και υπηρεσιών με στόχο την αναβάθμιση όλης της Λεμεσού ως πολιτιστική μητρόπολη.  Δέον να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή, ήδη έχει γίνει η ανάπλαση της δημόσιας πλατείας συνολικού εμβαδού 4.300 τετραγωνικών μέτρων, έργο το οποίο επίσης συγχρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το οποίο έχει παραδοθεί στο κοινό τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι συνεχίζονται οι εργασίες στα συγχρηματοδοτούμενα έργα της ανάπλασης της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, της δημιουργία «Πράσινου Περιπάτου» στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου και της επέκτασης του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη, ενώ τον περασμένο μήνα, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της Πλατείας Αναγέννησης, η οποία βρίσκεται παρά τον κυκλικό κόμβο Μισιαούλη και Καβάζογλου.

Άλλα έργα

Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα προσφοροδοτηθεί για κατασκευή το σημαντικό έργο  της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, ενώ έχει ήδη αρχίσει  η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Αγίου Ιωάννη σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο, δυτικά της οδού  Γεωργίου  Αβέρωφ  παρά την οδό Σπερχειού (γνωστό στους Λεμεσιανούς ως «Γήπεδο του Αετού»). Παράλληλα, προχωρούν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία δύο Περιβαλλοντικών Γειτονιών στον Άγιο Σπυρίδωνα και στην περιοχή Ομόνοια – Ζακάκι, ενώ θα ακολουθήσει η Περιβαλλοντική Γειτονιά στον Άγιο Νικόλα και οι υπόλοιπες συνοικίες με στόχο να απλωθεί η αναπτυξιακή δυναμική καθολικά και ολοκληρωμένα σε όλο τον ιστό της Λεμεσού.