Αρχική Τελευταία Νέα Δήμος Λεμεσού: Λυπηρό συνάνθρωποι μας να διαβιούν κάτω από αποβάθρες

Δήμος Λεμεσού: Λυπηρό συνάνθρωποι μας να διαβιούν κάτω από αποβάθρες

Απάντηση στα χθεσινά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν εξαθλιωμένους ανθρώπους να μένουν κάτω από την αποβάθρα στο μόλο, δίνει ο Δήμος Λεμεσού.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο Δήμος Λεμεσού ανταποκρίθηκε άμεσα για βοήθεια κι ενημέρωσε τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες

Εικόνες εξαθλίωσης της ανθρώπινης υπόστασης, με συνανθρώπους μας να μην έχουν στέγη και να αναγκάζονται να διαβιούν κάτω από αποβάθρες πάνω στη θάλασσα, δεν είναι τιμητικές για κανέναν, προκαλούν θλίψη και σίγουρα δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Εικόνες, που αποδεικνύουν ξανά ότι η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί τις προεκτάσεις της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης.

Ο Δήμος Λεμεσού, μόλις ενημερώθηκε, χθες, για την παρουσία 8 μεταναστών σε σημείο κάτω από ξύλινη αποβάθρα στην περιοχή του μόλου, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την υγεία και φροντίδα τους, ανταποκρίθηκε άμεσα στο σημείο με λειτουργούς του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων Σχεδία, με τη συνδρομή μελών της Αστυνομίας Λεμεσού, την οποία και ευχαριστούμε.

Όπως διαπιστώθηκε επρόκειτο για πρόσωπα που έφυγαν από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» οικειοθελώς. Από τις ενέργειες που έγιναν από λειτουργούς του Δήμου διαπιστώθηκε ότι οι 5 εξ αυτών έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για επίδομα διαβίωσης προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ οι άλλοι 3 εξέφρασαν άγνοια για τα δικαιώματα τους και ως εκ τούτου ενημερώθηκαν σχετικά.

Όλοι τους συνοδεύτηκαν στη Μητρόπολη Λεμεσού για σίτιση. Έγινε διακανονισμός ώστε να λαμβάνουν φαγητό και τις επόμενες μέρες καθώς και για να μεταβαίνουν στο Κέντρο Σχεδία προκειμένου να κάνουν χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας.

Λειτουργοί του Δήμου Λεμεσού, επικοινώνησαν από την πρώτη στιγμή με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας που είναι οι αρμόδιες για να επιληφθούν του θέματος και ενημέρωσαν σχετικά λειτουργούς καλώντας τους να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Λεμεσού, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την κοινωνική ευημερία, από το 2019 έχει δημιουργήσει Κέντρο παροχής εξιδεικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών, το «Σχεδία», το οποίο δεν υποκαθιστά τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους αλλά δρα επικουρικά, βοηθητικά και συμβουλευτικά προς όσους έχουν ανάγκη.