Αρχική Τελευταία Νέα Δώρα Κακουράτου: Γεννήθηκε στη Λεμεσό… κατάφερε να είναι η πρώτη γυναίκα στη...

Δώρα Κακουράτου: Γεννήθηκε στη Λεμεσό… κατάφερε να είναι η πρώτη γυναίκα στη Κύπρο με δικό της θίασο!

Η Δωρά Κακουράτου δυστυχώς σήμερα έφυγε από την ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο, ωστόσο το καλλιτεχνικό της έργο παραμείνει ανεξίτηλο.

Καταξιωμένη ηθοποιός, σε σειρές σύμβολο της κυπριακής τηλεόρασης αλλά και θιασάρχισσα από τα νεανικά της χρόνια κατάφερε να αφήσει το στίγμα της.

Συγκεκριμένα, η Δώρα Κακουράτου γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στη Λεμεσό. Σε ηλικία 15 ετών άρχισε να παίζει στο Θίασο «Ηνωμένων καλλιτεχνών» μέχρι που έφυγε για σπουδές στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή Εθνικού Ωδείου. Οι καθηγητές της στη σχολή την προόριζαν για δραματικά έργα και τραγωδίες. Απόφοιτος πλέον, επιστρέφει στην Κύπρο και συνεργάζεται με τον Ο.Θ.Α.Κ για τέσσερα χρόνια.

Ξεχωρίζει αμέσως για το χιούμορ της, τον αυτοσαρκασμό αλλά πάνω απ΄ όλα για το ταλέντο της στην υποκριτική. Συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους, όπως Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, Θίασος Γέλιου με το μεγάλο Νίκο Παντελίδη και τη Μουσική σκηνή.

Με την ίδρυση του Θιάσου Παπαδημήτρη αρχίζει μαζί του μια συνεργασία μακράς διαρκείας με ένα εξαιρετικό επιτελείο που το αποτελούσαν τότε εκτός από τη Δώρα Κακουράτου, τα γνωστότερα ονόματα της εποχής, μέχρι που φτιάχνει το δικό της θίασο και αργότερα μαζί με τον Ηράκλη Γιωργαλλή ανεβάζουν αρκετές επιτυχείς επιθεωρήσεις.

Η Δώρα Κακουράτου ίσως να είναι η μόνη Κύπρια ηθοποιός που δεν έκανε ποτέ αίτηση στον ΘΟΚ και η πρώτη γυναίκα ηθοποιός που ηγείται θιάσου και από τους λίγους ηθοποιούς που σε πολύ νεαρή ηλικία, μόλις 24 ετών, είχε δικό της θίασο, και έκλεισαν άλλα 18 θέατρα, γιατί όποτε ανέβαζε παραστάσεις χρειαζόταν η επέμβαση της αστυνομίας για να κατευθύνει τις ορδές του κόσμου που κατέφθαναν απ’ όλη την Κύπρο.

1979 Θίασος Κακουράτου
Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Σταύρος Λούρας, ο Δώρος Κυριακίδης, ο Κυριάκος Βρόντης, η Δώρα Κακουράτου και η Καίτη Τσεριώτου
(Δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό ΦΛΑΣ Τεύχος 11 2 Νοεμβρίου 1979)

Στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε σε αρκετές σειρές ανάμεσα τους «Κατωθκιόν της Μαδαρής», «Οι τρεις χάριτες», η υπέροχη Πεζούνα στις «Ιστορίες του Χωρκού», η διαχρονικότερη σειρά της Κυπριακής Τηλεόρασης, «Διπλάρες» σε σενάριο δικό της, η Σταυριανή στη σειρά «Την Πάτησα» και ακολουθεί η Μαλού από τη πιο πετυχημένη σειρά της κυπριακής τηλεόρασης “Αίγια η Φούξια”.