Αρχική Τελευταία Νέα Δράσεις της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Λεμεσού

Δράσεις της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Λεμεσού

Εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς της Λεμεσού, με συλλογικότητα ευθύνης και πνεύμα αγαστής συνεργασίας, προβαίνουν σε ενέργειες για περαιτέρω αναβάθμιση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της πόλης, αφού ο τουριστικός χάρτης αλλάζει ραγδαία, ενώ οι απαιτήσεις των σημερινών τουριστών συνεχώς αυξάνονται. O σημερινός τουρίστας είναι πιο έμπειρος και απαιτητικός και διερευνά τι προσφέρεται διεθνώς σε κάθε τουριστικό προορισμό.

Συνεπώς, η ανάγκη η Λεμεσός να καταστεί ένας ολοκληρωμένος ποιοτικός προορισμός για όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι ψηλά στις προτεραιότητες, όλων των εμπλεκομένων με τον τουρισμό φορέων της πόλης.

Σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός διαρκώς οξύνεται, επιβάλλεται η τουριστική Λεμεσός ως ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός να ανταπεξέλθει σε νέα δεδομένα και να ικανοποιήσει νέους τομείς και αγορές τουρισμού προς τον σκοπό αυτό. Η πόλη επιδιώκει να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική πίτα, επιχειρώντας την προβολή νέων προϊόντων τα οποία είναι δυνατόν να ελκύσουν ακόμα περισσότερο εξειδικευμένο τουρισμό.

Βάσει του στρατηγικού σχεδίου του KOT, όπου ο κάθε προορισμός για να αντιμετωπίσει τις συνθήκες ανταγωνισμού επιβάλλεται να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να αποκτήσει και αναδείξει τη δική του ταυτότητα και να διαμορφώσει το κατάλληλο προϊόν το οποίο θα του επιτρέψει να προσελκύσει τα επιθυμητά τμήματα της τουριστικής πελατείας, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού (ΕΤΑΠΛ) με πρωτοφανή δυναμισμό έχει μπει στο χορό και έχει αναλάβει έντονη δράση, τόσο για τον εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού, την αντιμετώπιση της εποχικότητας, όσο και την ακόμα μεγαλύτερη προβολή της πόλης αλλά και της επαρχίας Λεμεσού ως τουριστικός προορισμός.

Όπως δήλωσε στον «Φ» η διευθύντρια της ΕΤΑΠΛ, Μαρία Στυλιανού Μιχαηλίδου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, ως ο επίσημος τουριστικός φορέας της Λεμεσού, εντείνει τις προσπάθειές της με στόχο την περεταίρω ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και διατήρηση της δυναμικής της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης. Στη διάρκεια του 2016 οι αφίξεις τουριστών από Αγγλία, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ και Λίβανο σημείωσαν σημαντική άνοδο, ενώ μικρές μειώσεις σημειώθηκαν από αγορές όπως Φινλανδία, Αυστρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στα πλαίσια εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος, και συγχρόνως στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων για επέκταση της τουριστικής περιόδου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών πέρα από τον τουρισμό για «ήλιο και θάλασσα συν». Η ΕΤΑΠΛ, όπως ανέφερε η κα Στυλιανού, στοχεύει να προωθήσει και άλλα τμήματα της αγοράς με ιδιαίτερη έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού όπως στον συνεδριακό τουρισμό, ποδηλατικό τουρισμό, περιπατητικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, πολιτιστικό τουρισμό, τουρισμό υγείας και ευεξίας, γάμους και ταξίδια του μέλιτος, κρουαζιέρες και άλλες μορφές τουρισμού που έχουν σχέση με το περιβάλλον και τη θάλασσα.

Η αιχμή του δόρατοςΗ αναβάθμιση, ο εμπλουτισμός και προβολή του προϊόντος αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης της Λεμεσού. Σύμφωνα με την κα Στυλιανού, οι στρατηγικοί στόχοι της ΕΤΑΠΛπεριλαμβάνουν την προώθηση σχεδιασμών και αναπτύξεων στην ευρύτερη Λεμεσό, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την αποτελεσματική προβολή της στις χώρες πηγές τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών ποιότητας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Οι δράσεις για ώθηση στην ανάπτυξη, εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής αλλά και για αποτελεσματική προβολή της Λεμεσού στις χώρες πηγές τουρισμού για την προσέλκυση επισκεπτών ποιότητας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου συνεχίστηκαν, με έμφαση στην αγγλική, ρωσική, γερμανική και κυπριακή αγορά. Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί έντονα έργα τουριστικής υποδομής στην περιφέρεια Λεμεσού που είτε βρίσκονται υπό μελέτη είτε έχουν τροχοδρομηθεί και αναμένεται να αλλάξουν καθοριστικά το πρόσωπο της περιοχής. Έργα προτεραιότητας θεωρούνται το καζίνο και το Συνεδριακό Κέντρο Λεμεσού που αναμένεται να συνεισφέρουν θετικά στην αντιμετώπιση της εποχικότητας και στον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας. Τα δύο αυτά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020.

Στο πρόγραμμα Μάρκετινγκ η ΕΤΑΠΛ στοχεύει στην τοποθέτηση και διείσδυση σε υφιστάμενες και νέες αγορές με υφιστάμενα και νέα προϊόντα, στη διατήρηση και ενδυνάμωση σχέσεων με διοργανωτές ταξιδιών, αερογραμμές, μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους εταίρους και την ενδυνάμωση της εγχώριας αγοράς.

Οι δράσεις της ΕΤΑΠΛ στον τομέα του Μάρκετινγκ περιλαμβάνουν, ανάμεσα σ’ άλλα, εκστρατείες προώθησης της Λεμεσού για εσωτερικό τουρισμό, συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Κίεβο, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε ρωσικές πόλεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλεκτρονικές καμπάνιες με μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών και σημαντικά ΜΜΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, φιλοξενία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, τουριστικών συμβούλων, διοργανωτών πολιτικών γάμων και ταξιδιών μέλιτος από το εξωτερικό.

Το υλικό προώθησης της Λεμεσού έχει εμπλουτιστεί με τη δημιουργία ενός νέου διαδικτυακού πόρταλ, τον εμπλουτισμό του φωτογραφικού αρχείου και την αναθεώρηση του έντυπου τουριστικού οδηγού. Για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος έχουν τοποθετηθεί Ηλεκτρονικά Σημεία Πληροφόρησης στο Όμοδος και Πισσούρι σε σημεία υψηλής τουριστικής κίνησης.

Τα πλεονεκτήματα και οι ιδιαιτερότητες της πόληςΟι ταινίες της Λεμεσού συνεχίζουν να έχουν δεκάδες χιλιάδες νέες θεάσεις στο youtube, ενώ αξιοποιούνται χωρίς κανένα κόστος από τους επαγγελματίες του τουρισμού. Μέσα από τα σχετικά βίντεο προβάλλονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Λεμεσός ως τουριστικός προορισμός με ποικίλες δραστηριότητες και ιδανικές συνθήκες που ικανοποιούν τον κάθε επισκέπτη. «Στόχος είναι να προβληθεί η Λεμεσός ως προορισμός που προσελκύει όχι μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα της, αλλά και πιο εξειδικευμένο τουρισμό όπως συνεδριακό, αθλητικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, γαμήλιο, ιατρικό τουρισμό, τουρισμό κρουαζιέρων, υπαίθρου κ.ά.», ανέφερε η κα Στυλιανού.

Μέσα από τα βίντεο η ΕΤΑΠΛ επικεντρώνει το ενδιαφέρον σε κάποιες ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Λεμεσός οι οποίες της δίνουν ένα προβάδισμα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών. Σαν τέτοιες ιδιαιτερότητες καταγράφονται και τα ακόλουθα:– Εξαιρετικές καιρικές συνθήκες με ήπιο χειμώνα και θάλασσα κατάλληλη για κολύμπι ολόχρονα.

– Προορισμός ασφαλής και κατάλληλος για οικογένειες.– 16 χλμ. παραλίας με παραλιακό πεζόδρομο (έργο που δίνει την ευκαιρία στον καθένα να έρθει σε επαφή με τη θάλασσα ανεξαρτήτως εποχής και καιρικών συνθηκών) με παραλιακά αναψυκτήρια, παιδικές χαρές, ποδηλατόδρομο και άλλες διευκολύνσεις. Επιπλέον παραλίες για κάθε γούστο από το Governor’s Beach μέχρι το Κούριο.– Υψηλής ποιότητας διαμονή (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, θέα στη θάλασσα).– Επαγγελματισμός και προσωπική αντιμετώπιση στην φροντίδα επισκεπτών.– Κοσμοπολίτικος προορισμός (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, κέντρα αναψυχής για κάθε γούστο).– Η τοπική κουζίνα με μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις και ντόπιο κρασί.– Εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (Καρναβάλι, Μαραθώνιος, Ανθεστήρια, Αρχαίο Θέατρο στο Κούριο, DJs στα παραλιακά μπαράκια, συναυλίες, Γιορτή του Κρασιού, χριστουγεννιάτικες και άλλες εκδηλώσεις).– Αρχαιολογικός πλούτος (από την Αμαθούντα μέχρι το Κούριο).– Κρασοχώρια (μουσείο οίνου, οινοποιεία).– Ύπαιθρος (χωριά, πλατείες, φύση, εκκλησίες, παραδοσιακά επαγγέλματα, παραδοσιακά κεράσματα).– Η Λεμεσός είναι κεντρικά τοποθετημένη με απόσταση λιγότερο από 80 χλμ. από Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο, Τρόοδος. Εξαιρετικό σημείο διαμονής για εξερεύνηση της Κύπρου.– Η Λεμεσός είναι μισή ώρα από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.– Η Λεμεσός των κρουαζιέρων.– Ποικιλόμορφο προϊόν, με επιλογές για κάθε γούστο (Ήλιος– Θάλασσα, Νυχτερινή ζωή (με παραλιακά μπαράκια, πλατεία Kάστρου, clubs,) σπορ, καταδύσεις, yachting, πολιτισμός, παραδοσιακά εργαστήρια τέχνης, ψώνια, αξιοθέατα, ποδηλασία, ιππασία, ορειβασία, παρακολούθηση πτηνών, σπα, μίνι κρουαζιέρες, αγροτουρισμός, μονοπάτια φύσης, βυζαντινές διαδρομές, διαδρομές κρασιού, προορισμός των ερωτευμένων).– Πλούσια τουριστική υποδομή (μαρίνες, αναβαθμισμένες ξενοδοχειακές, εγκαταστάσεις, spa, Ακτή Ολυμπίων, κέντρο πόλης, παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο, Προκυμαία, Υδροπάρκο, Πάρκο Δραστηριοτήτων Santa Marina Retreat, buggy rides, paintball, κ.λπ.).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣΣτα πλαίσια υποστήριξης του αθλητικού, πολιτιστικού και συνεδριακού τουρισμού, η ΕΤΑΠΛ συνείσφερε με ποικίλους τρόπους στην επιτυχία μεγάλου αριθμού πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθώς και συνεδρίων διεθνούς ή πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού διοργάνωσε εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Τουρισμού, που περιελάμβαναν δωρεάν ξεναγήσεις στα αγγλικά και ελληνικά καθώς και εκδήλωση για τους νέους με μουσική και skateboarding. Παράλληλα, η εταιρεία σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού και άλλους οργανωμένου φορείς προωθεί και άλλα τμήματα της αγοράς με ιδιαίτερη έμφαση στον πολύ εξειδικευμένο τομέα του γαμήλιου τουρισμού ή τουρισμού γάμων και κρουαζιέρων. Για στήριξη του τουρισμού κρουαζιέρας, η Εταιρεία ανέλαβε τον συντονισμό δέκα συνολικά εκδηλώσεων υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, τον ΚΟΤ και φορείς της Λεμεσού.

Γράφει: Ιάσονας Ιάσονος

ΠΗΓΗ: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ…