Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Ανασκαφές στη θέση Ακρωτήρι-Dreamer’s Bay

Λεμεσός: Ανασκαφές στη θέση Ακρωτήρι-Dreamer’s Bay

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει τη λήξη των ανασκαφών του 2017 στη θέση Ακρωτήρι-Dreamer’s Bay στην Επαρχία Λεμεσού.

Οι ανασκαφές διεξήχθησαν μεταξύ 6ης και 25ης Απριλίου 2017 εντός και γύρω από τη θέση Dreamer’s Bay, στις νότιες ακτές της χερσονήσου του Ακρωτηρίου κάτω από τη διεύθυνση του δρος Simon James, Πανεπιστημίου του Leicester. Πρόκειται για τη τρίτη ερευνητική περίοδο στην περιοχή.

Image result for Ανασκαφές στη θέση Ακρωτήρι-Dreamer’s Bay

Όπως και στις προηγούμενες ερευνητικές περιόδους, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα κατάλοιπα λιθόκτιστων κτηρίων κοντά στην ακτογραμμή, τα οποία είχαν αποκαλυφθεί ως αποτέλεσμα των χειμερινών καταιγίδων. Έρευνες έγιναν και σε ένα λιθόκτιστο κτήριο στην κορυφή λόφου. Όλα τα κατάλοιπα βρίσκονται εντός των ορίων των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου.

Φωτογραφία: (Αρχείο, ΚΥΠΕ)

 

Τα κατάλοιπα είχαν διερευνηθεί και παλαιότερα από το Πανεπιστήμιο του Buffalo και είχαν ερμηνευτεί ως τμήματα ρωμαϊκής/πρώιμης βυζαντινής λιμενικής εγκατάστασης που ίσως να εξυπηρετούσε την κοντινή πόλη του Κουρίου που βρισκόταν περίπου 13 χλμ στα βορειοδυτικά.

Παραμένει να διερευνηθεί το πώς συνδέονται τα κτίρια αυτά με τα βυθισμένα κατάλοιπα στην παραλία προς τα ανατολικά του χώρου, μεταξύ των οποίων και λιθόκτιστος κυματοθραύστης.

Κατά τη διάρκεια της φετινής έρευνας, συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο του Southampton συνέχισαν να εργάζονται στη διερεύνηση του ενάλιου περιβάλλοντος του Dreamer’s Bay και της περιοχής γύρω από το αρχικό νησί του Ακρωτηρίου, δίνοντας έμφαση στην ανασύσταση της αρχαίας ακτογραμμής και του επιπέδου της θάλασσας.

Οι έρευνες αυτές αποτελούν το πρώτο στάδιο μιας συνεργασίας για τη μελέτη του ενάλιου χαρακτήρα της περιοχής του Dreamer’s Bay, της ευρύτερης περιοχής και της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, η οποία φαίνεται ότι μετατράπηκε από νησί σε χερσόνησο κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους.

 

Γραφείο Τύπου και Πληρροφοριών