Αρχική Διεθνή Η ώρα της Γης – Eσύ θα σβήσεις τα φώτα;

Η ώρα της Γης – Eσύ θα σβήσεις τα φώτα;

Η Κύπρος ενώνει δυνάμεις με άλλες 178 χώρες και σβήνει τα φώτα στο Προεδρικό για μια ώρα απόψε στις 2030 στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκδήλωσης «Ώρα της Γης».
 
Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, θα βρίσκεται το εκπαιδευτικό εργαλείο “Earth Baloon”, καθώς και τηλεσκόπια του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας.
 
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει στην εκδήλωση ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.
 
Η ομάδα για την «Ώρα της Γης» έχει καθορίσει ως εθνικό στόχο για το 2017 τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Προσκαλούνται όλοι οι πολίτες να παραστούν και να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια για αλλαγή της κλιματικής αλλαγής #changeclimatechange.
 
Στη φετινή εκστρατεία, συμμετέχουν με τοπικές δράσεις οι Δήμοι Λευκωσίας, Πάφου, Λεμεσού και Δερύνειας.
 
Ο Δήμος Λευκωσίας έχει ανακοινώσει ότι υποστηρίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία θα σβήσει τα φώτα του Δημαρχείου στις 2030 για μία ώρα.
 
Εξάλλου, τους διακόπτες θα κλείσει την ίδια ώρα και η Πάφος ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το ίδιο θα πράξουν και άλλοι Δήμοι και κοινότητες στις ελεύθερες περιοχές.
 
Σε ανακοίνωση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι «στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, που ξεκίνησε στην Αυστραλία το 2007 από το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF), είναι να υπενθυμίσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται έχει μεγάλο κόστος για τον πλανήτη και να υποκινήσει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να δράσουν για το κλίμα».
 
«Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε στην 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι (COP21) όπως διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω των δύο βαθμών» σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο», προστίθεται.
 
Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ευθύνονται για τα 3/4 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, συμπληρώνεται.
 
Η «Ώρα της Γης», σημειώνεται, «επιτρέπει στην κάθε χώρα, οργανωμένο σύνολο ή πολίτη –μέσα από διαδραστικές εκστρατείες ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– να συμμετέχει στην προσπάθεια για καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών».
 
Στο πλαίσιο της δράσης «Ώρα της Γης» εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 178 χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, θα ενωθούν για τον εορτασμό του πλανήτη κλείνοντας τα φώτα για μια ώρα – την «Ώρα της Γης».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ