Αρχική Τελευταία Νέα Με έφεση του Γενικού Εισαγγελέα αλλάζει από 10 σε 15 έτη...

Με έφεση του Γενικού Εισαγγελέα αλλάζει από 10 σε 15 έτη η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Διαδοχικές και όχι συντρέχουσες οι ποινές φυλάκισης με έφεση Γενικού Εισαγγελέα

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης καταχώρησε έφεση με την οποία προσέβαλε τις συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 10 ετών που είχαν επιβληθεί από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας σε κατηγορούμενο για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ως έκδηλα ανεπαρκείς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφασή του ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου 2023 και συμφωνώντας με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, έκρινε ότι η ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου μέσω της επιβολής συντρεχουσών ποινών, οδήγησε στην έκδηλη ανεπάρκεια της ποινής και ότι δικαιολογείτο η επέμβαση του Εφετείου, το οποίο και αποφάσισε όπως η ποινή φυλάκισης των 5 ετών σε αριθμό κατηγοριών που είχε κριθεί ένοχος ο κατηγορούμενος εκτιθεί διαδοχικά με την ποινή φυλάκισης των 10 ετών που του είχε επιβληθεί σε άλλες κατηγορίες που αντιμετώπιζε και στις οποίες επίσης κρίθηκε ένοχος. Ως εκ τούτου, το συνολικό ύψος της ποινής φυλάκισης που θα εκτίσει ο κατηγορούμενος ανέρχεται στα 15 έτη.

Το Εφετείο στην απόφασή του σχολίασε ότι τα γεγονότα της υπόθεσης και οι επιβαρυντικοί παράγοντες που είχαν αναδειχθεί, μεταξύ αυτών η επαναλαμβανόμενη έκνομη συμπεριφορά του κατηγορουμένου επί τριών ανήλικων θυμάτων, καθιστούσαν την υπό κρίση περίπτωση άκρως ειδεχθή. Τονίστηκε δε, για ακόμη μια φορά, η ανάγκη επιβολής αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών σε αδικήματα όπως της παρούσας. 

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εκπροσώπησε η κα Μικαέλα Πασιαρδή, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας.