Αρχική Πρόσωπα Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Λεμεσιανός ευεργέτης Πάνος Σολωμονίδης

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Λεμεσιανός ευεργέτης Πάνος Σολωμονίδης

Πάνος Σολομωνίδης: Η αστρονομία είναι ίσως μαζί με τη Λεμεσό, οι μεγαλύτερες αγάπες της ζωής του

 

Έφυγε σήμερα 1 Ιουλίου 2021 από τη ζωή ο μεγάλος Λεμεσιανός ευεργέτης, Πάνος Σολωμονίδης σε ηλικία 97 ετών.

Βιογραφικό:

Γιος του γιατρού Δημήτρη Σολομωνίδη από την Αμμόχωστο και της Ελέγκως Λανίτου, γεννήθηκε το 1924 στη Λεμεσό όπου πέρασε τα πρώτα του παιδικά χρόνια, αλλά μεγάλωσε στην Αμμόχωστο. Όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο εργάστηκε για μερικά χρόνια στην επιχείρηση του αδελφού του, Νίκου Σολομωνίδη, στη Λεμεσό, πριν αποφασίσει να εγγραφεί το 1945, σε ηλικία 21 ετών, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για να σπουδάσει οικονομολόγος. Ακολούθησαν οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών (1948-53), όπου έλαβε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το όνειρο των παιδικών του χρόνων πραγματικότητα και να ασχοληθεί με την επιστήμη της αστρονομίας.

Στην Κύπρο της δεκαετίας του 1940, μια τέτοια απόφαση ξένισε πολλούς. Χαρακτηριστικό του πολιτισμικού υπόβαθρου της εποχής ήταν τα λόγια που, όπως μας λέει, του είπε ένας γηραιότερος: «Έχεις αφτιά και έπρεπε να τα ξεριζώσει ο πατέρας σου, να μην λες αυτές τις ανοησίες. Άκου λέει να σπουδάσει αστρονομία…». Το 1954 επέστρεψε για λίγο στην Κύπρο, διδάσκοντας στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και έναν χρόνο αργότερα συμπλήρωσε τις ανώτατες σπουδές του στο University College του Λονδίνου.

Στη Λεμεσό επέστρεψε οριστικά το 1960 και μέχρι το 1982 ήταν διευθύνων σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση εισαγωγής και πώλησης αυτοκινήτων, ποδηλάτων και ηλεκτρικών συσκευών.

Η αστρονομία

Η αστρονομία ήταν ίσως μαζί με τη Λεμεσό οι μεγαλύτερες αγάπες της ζωής του, όπως ανέφερε ο Πάνος Σολομωνίδης. Μια επιστήμη την οποία ετάχθη να υπηρετεί για όλη του τη ζωή. Ο Πάνος Σολομωνίδης ήταν πρόεδρος της Κυπριακής Αστροναυτικής Εταιρείας από το 1961.

Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε πολλά συνέδρια της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας, της οποίας η Κυπριακή Αστροναυτική Εταιρεία είναι πλήρες και ψηφίζον μέλος. Κατά το συνέδριο της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας στη Βιέννη το 1972, εξελέγη από την ολομέλεια του συνεδρίου μέλος της επιτροπής που εκπροσωπεί την Ομοσπονδία, στην Επιστημονική Υποεπιτροπή της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνική Χρήση του Απώτερου Διαστήματος.