Αρχική Τελευταία Νέα Εγκαινίασε και επίσημα την Αγορά Λεμεσού ο Νίκος Αναστασιάδης (Φωτογραφίες)

Εγκαινίασε και επίσημα την Αγορά Λεμεσού ο Νίκος Αναστασιάδης (Φωτογραφίες)

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια της Α’ Δημοτικής Αγοράς Λεμεσού

 

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση που παρευρίσκομαι στα εγκαίνια της πρώτης Δημοτικής Αγοράς Λεμεσού. Η συγκίνηση δικαιολογείται για πολλούς λόγους. Τα πρώτα μου βήματα ως δικηγόρος έγιναν ελάχιστα μέτρα από εδώ όπου ήταν το Γραφείο μου.

46254.jpg

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι εδώ για να τελέσω τα εγκαίνια μιας νέας προσπάθειας του φιλοπρόοδου Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Λεμεσού, να αξιοποιήσει το καθετί που μπορεί να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη, στην αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής, της γεωργικής οικονομίας, γενικότερα να δώσει άλλες διαστάσεις στις προσπάθειες ανάπτυξης μιας κοσμοπολίτικης πόλης, όπως έχει εξελιχθεί η Λεμεσός.

Και πραγματικά χαίρομαι και θέλω να ευχαριστήσω την υπεύθυνη εταιρεία και ιδιαίτερα τον φίλο Πάμπο Αλεξάνδρου για την εξαίρετη δουλειά που έχουν επιτελέσει.

Είναι ένα κόσμημα, μοιάζει με αγορές που συναντούμε σε ευρωπαϊκές πόλεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει εντάξει στα μέρη περιήγησης και την αγορά Λεμεσού ή το παντοπωλείο, όπως ήταν γνωστό.

Κάθε προσπάθεια είναι να δούμε να αναβαθμίζεται η ζωή των πολιτών, κάθε προσπάθεια είναι να δούμε πώς μέσα από την κοινή και στενή συνεργασία με τους δήμους μας μπορούμε να αποδώσουμε όσα οφείλουμε στους δημότες και είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που με τη συνεργασία μας με τον Δήμο Λεμεσού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο και στο πλευρό του τους δημοτικούς συμβούλους, έχουμε κατορθώσει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε σωρεία έργων.

46260.jpg

Πραγματικά η Λεμεσός αλλάζει, όχι διότι ανεγείρονται πύργοι, όπως μας κατηγορούν, όχι διότι υπάρχει η πληθώρα της προσφοράς για να περάσει κανείς όπως επιθυμεί και όπως επιλέξει, αλλά διότι αναβαθμίζονται περιοχές, γίνονται πάρκα, πεζόδρομοι, σωρεία έργων. Είναι καταγραμμένα.

Ως ένδειξη της άριστης συνεργασίας και του πόσο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμπαρασταθεί στα έργα που ο δήμος προγραμματίζει θα ήθελα να αναφερθώ στα 197 έργα ύψους 591 εκ. ευρώ που είτε εκτελέστηκαν είτε βρίσκονται υπό εκτέλεση ή προγραμματισμό υλοποίησης.

Τα 31 αφορούν τον Δήμο Λεμεσού, με συνολική δαπάνη πέραν των 127 εκ ευρώ. Μιλούν από μόνα τους τα ποσά και τα έργα. Και τα έργα για να εκτελεστούν χρειάζεται ετοιμότητα από πλευράς των δημοτικών Αρχών και οφείλω να πω ότι έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015 ή το 2017 στη Λεμεσό και στην Πάφο υλοποιούνται, στη Λευκωσία επίσης, στο Παραλίμνι και στην Αγία Νάπα εξίσου. Αλλά υπάρχουν και έργα που εξαγγέλθηκαν το 2015 και ακόμα είναι υπό μελέτη διότι δεν ήταν ποτέ ώριμα. Και δυστυχώς φάνηκαν ότι υστερούσαν από πλευράς εκτιμητών ή δεν ήταν έτοιμες οι δημοτικές Αρχές να παραδώσουν συγκεκριμένα ώριμα έργα.

Η Λεμεσός αποτελούσε την εξαίρεση όπως και κάποιες άλλες. Για αυτό σας συγχαίρω θερμά φίλε δήμαρχε και δημοτικοί σύμβουλοι. Θα συνεχίσουμε τη στενότατη μεταξύ μας συνεργασία.

46261.jpg

Θέλω να δω όλες τις πόλεις και όλες τις κοινότητες έτσι και αν θέλουμε να το πετύχουμε μια είναι η οδός: η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα δώσει την άλλη διάσταση στις τοπικές κυβερνήσεις, διότι οι δήμοι δεν είναι παρά οι τοπικές κυβερνήσεις. Απαιτείται, επιτέλους, να αποκτήσουν διοικητική και οικονομική τους αυτονομία, να μπορούν όσα οραματίζονται οι δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια, τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις, να τα υλοποιήσουν, να μην εξαρτώνται ούτε από τη χορηγία του κέντρου ούτε από την τυχόν εύνοια ή δυσαρέσκεια του όποιου θα βρίσκεται στην εξουσία.

Για αυτό και καλώ για άλλη μια φορά τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν σε αυτό που ο λαός θέλει: Πρόοδο, αλλαγή, μια νέα αρχή που να δημιουργεί τις προοπτικές και προϋποθέσεις της τοπικής ανάπτυξης με βάση τα οράματα της τοπικής κοινωνίας και όχι με βάση τους σχεδιασμούς της κεντρικής εξουσίας.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σήμερα παραδίδεται και επισήμως στους Λεμεσιανούς αυτό το κόσμημα, το κέντρο αναφοράς που θα γίνει η αγορά της Λεμεσού. Εύχομαι και σε όλους ό,τι καλύτερο, και ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται σε αυτό το υπέροχο κόσμημα της πόλης κάθε επιτυχία και καλές δουλειές.