Αρχική Εκδηλώσεις Εκδήλωση προς τιμή των γυναικών διοργάνωσε το ΤΕΠΑΚ

Εκδήλωση προς τιμή των γυναικών διοργάνωσε το ΤΕΠΑΚ

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/3) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η εκδήλωση με τίτλο  «Η άνθρωπος: Ιστορίες και επιτεύγματα γυναικών» με σκοπό να τιμηθούν οι γυναίκες για τη σημαντική και πολυσχιδής δράση και προσφορά τους σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Ισότητας και το Γραφείο Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης του ΤΕΠΑΚ, καθώς επίσης η Συμμαχία στην οποία συμμετέχει το δημόσιο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, μαζί με άλλα 9 ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, για τη δημιουργία ενός κοινού “Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου” (EUt+).

Σε χαιρετισμό της εκ μέρους των διοργανωτών, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του ΤΕΠΑΚ,

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δήμητρα Μηλιώνη, ευχαρίστησε τα νυν και πρώην μέλη της Επιτροπής «για το γνήσιο ενδιαφέρον τους και τη φροντίδα με την οποία ασχολούνται με τα θέματα που μας απασχολούν σε αυτήν την επιτροπή». 

«Η αποστολή της Επιτροπής είναι να προωθεί τα ζητήματα που αφορούν την ισότητα, την ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων που αφορούν, όχι μόνο το φύλο, αλλά και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά που συνυπάρχουν με το φύλο, όπως η ηλικία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η αναπηρία, η κοινωνική τάξη, η εθνικότητα, η φυλή κλπ. Στόχος είναι το Πανεπιστήμιο να είναι ένας χώρος συμπεριληπτικός, ασφαλής και δίκαιος που παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλα τα μέλη του και ιδιαίτερα εκείνα που ξεκινούν από μια αφετηρία πιο άνιση», ανέφερε η Δρ Μηλιώνη.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο για υποστήριξη και ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών σε καίριες ηγετικές θέσεις και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), όπου παρατηρείται υποεκπροσώπηση των γυναικών.

Ο Παναγιώτης Ζαφείρης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συγκρότηση Επιτροπής Ισότητας και της λειτουργίας Γραφείου Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης, της εκπόνησης και εφαρμογής ολοκληρωμένου Σχεδίου Ισότητας και Σχεδίου Ισότιμης προσβασιμότητας,  στη δημιουργία δωμάτιου για μητρικό θηλασμό εντός του Πανεπιστημίου, στη θεσμοθέτηση πολιτικής για χρήση Συμπεριληπτικής Γλώσσας και την υιοθέτηση κώδικα Πρακτικής για την Πρόληψη και  Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού, της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και της Παρενόχλησης.

Στον δικό της χαιρετισμό, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η ισότητα των φύλων βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια για σχεδιασμό ολιστικών προσεγγίσεων, «μέσα από την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε πολιτικές της κυβέρνησης, οριζόντια, σε δράσεις, μέτρα και πολιτικές όλων των υπουργείων και υφυπουργείων».

Αναφερόμενη στις δράσεις της Κυβέρνησης σ’ αυτόν τον τομέα, η κα Χριστοδούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη θεσμοθέτηση 10 υποτροφιών για γυναίκες εις μνήμη της καθηγήτριας του ΤΕΠΑΚ Χριστιάνας Κούτα, μετά από πρωτοβουλία του Γραφείου της και σε συνεργασία με το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου.

«Οι υποτροφίες για το 2023 παραχωρήθηκαν σε γυναίκες άνω των 30 που δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν νωρίτερα για διάφορους λόγους και δόθηκαν για τους τομείς που αφορούν τα επαγγέλματα STEAM, ενώ οι υποτροφίες για το 2024 θα παραχωρηθούν σε γυναίκες για τους τομείς που αφορούν τα γαλάζια επαγγέλματα», συμπλήρωσε.

Η Επίτροπος συνεχάρη, τέλος, το ΤΕΠΑΚ για την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία να απονέμει κάθε χρόνο βραβείο γυναίκειας προσωπικότητας, σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό να δίνουμε το βήμα να ακουστούν οι ιστορίες και οι εμπειρίες αυτών των γυναικών».

Σε ομιλία της η Πρύτανις της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Δρ Ερατώ Χατζησάββα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη θέση της γυναίκας στην Τέχνη και ιδιαίτερα στη ζωγραφική και ευρύτερα στην κοινωνία. «Όλες οι κατακτήσεις για τη γυναίκα ήταν πάντα ένας μεγάλος αγώνας για μόρφωση, επαγγελματική αποκατάσταση, για εξίσωση. Ο αγώνας ήταν ακόμη πιο δύσκολος σε κάποιους τομείς, όπως για παράδειγμα η τέχνη. Η ζωγραφική ήταν για χρόνια ανδρικό επαγγελματικό προνόμιο», όπως είπε.

Η Δρ Χατζησάββα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση της Πρύτανεως της Σχολής, σημειώνοντας πως «κάποιοι δεν χώνευαν ότι μια γυναίκα βρισκόταν στο τιμόνι της Σχολής» .

«Όταν ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, κάποιοι με συμβούλευσαν να μην το κάνω γιατί ως γυναίκα δεν θα άντεχα την πίεση. Δίσταζαν να με υποστηρίξουν. Άλλοι με προειδοποιούσαν για τις δυσκολίες. Προχώρησα έχοντας την υποστήριξη των συναδέλφων Σοφίας Ντενίση και Γιάννη Κονταράτου, και ενός ανθρώπου που με στήριξε και με στηρίζει», ανέφερε, προσθέτοντας πως «είμαι περήφανη για το έργο που επιτελέσαμε και επιτελούμε στη Σχολή. Χαίρομαι που οι φοιτήτριές μας με αγκαλιάζουν και μου λένε ‘μας δείχνεις τον δρόμο, μας δικαιώνεις», κατέληξε.

Στη δική της ομιλία, η Βουλεύτρια Σάββια Ορφανίδου μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία ως το πρώτο δημόσιο πρόσωπο που έγινε μητέρα, ενός πανέμορφου κοριτσιού, της Δέσποινας, την οποία απέκτησε στα 40 της με δότη σπέρματος.  «Στόχος της δημοσιοποίησης της βιωματικής μου εμπειρίας», όπως ανέφερε, είναι «να αλλάξω και να ενισχύσω εκείνες τις πολιτικές που διευκολύνουν την κάθε γυναίκα στη μητρότητα, στην Κύπρο, και να προστατεύσω το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στη μητρότητα, το οποίο είναι αναφαίρετο και ιερό».

Ανέφερε ακόμη ότι η βιωματική της εμπειρία μετατράπηκε σε αλλαγή πολιτικών, σημειώνοντας πως, μετά και από δικές τις παρεμβάσεις , το Υπουργικό Συμβούλιο αναθεώρησε τρεις φορές το Σχέδιο Επιδότησης για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ενώ συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και στην τροποποίηση της νομοθεσίας για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, απονεμήθηκε το βραβείο γυναικείας προσωπικότητας “Χριστιάνα Κούτα”, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε γυναίκα εργαζόμενη του ΤΕΠΑΚ. Στόχος του βραβείου είναι η αναγνώριση και επιβράβευση των επιτευγμάτων γυναικών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τη σημασία που δίνει το Πανεπιστήμιο στα θέματα ισότητας, των ίσων ευκαιριών των φύλων και της ενδυνάμωσης της γυναίκας.

Η νικήτρια του φετινού βραβείου,  είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του ΤΕΠΑΚ, Δρ Μελίτα Μενελάου, η οποία παρουσίασε το επιστημονικό της έργο αλλά και τις δράσεις που αναλαμβάνει, κατά καιρούς, για την ισότητα των φύλων και την προώθηση των γυναικών στον κλάδο STEM.

Το βραβείο, το οποίο σχεδίασε η Καθηγήτρια του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, Κλίτσα Αντωνίου, απένειμε ο γιος της αείμνηστης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου, Χριστιάνας Κούτα, Ερωτόκριτος Νικολάου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε, επίσης, η παρουσίαση του βιβλίου «Κύπριες Γυναίκες που εμπνέουν» από τους συγγραφείς του βιβλίου Γεωργία Σπανού, Άντρη Θεοδούλου και Γεωργία Σολωμού, μετά από πρωτοβουλία της  φοιτήτριας του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Αλίκης Καρυδά.

Την εκδήλωση συντόνιζε η Λειτουργός του Πανεπιστημίου, Κωνσταντία Κούσουλου.