Αρχική Υγεία Εξήντα χιλιάδες ασθενείς με σπάνιες παθήσεις στην Κύπρο

Εξήντα χιλιάδες ασθενείς με σπάνιες παθήσεις στην Κύπρο

Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι υπάρχουν 60,000 ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Σπάνιων Παθήσεων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 28 Φεβρουαρίου.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη φέτος στην έρευνα. «Με την έρευνα, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες», είναι το σύνθημα των εκδηλώσεων που οργανώνονται σε όλο τον κόσμο για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σχετικά με τις Σπάνιες Παθήσεις.
 
Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, θεωρείται το κατ’ εξοχήν κέντρο της Κύπρου το οποίο προσφέρει ιατρικές και εργαστηριακές υπηρεσίες για σπάνια γενετικά, νευρολογικά και κληρονομικά νοσήματα, για τα οποία κάποια από αυτά μάλιστα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς.

Μέσα από ένα ευρύ φάσμα 500 εξειδικευμένων υπηρεσιών, εξυπηρετούνται πάνω από 11.000 ασθενείς και παρέχονται γύρω στις 95.000 εργαστηριακές και κλινικές υπηρεσίες. Παράλληλα, στο Ινστιτούτο διεκπεραιώνονται πάνω από 50 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα το χρόνο, των οποίων η χρηματοδότηση προέρχεται από εθνικούς και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Ένα μεγάλο μέρος από τις υπηρεσίες που προσφέρονται και την έρευνα που διεξάγεται στο Ινστιτούτο, αφορά σπάνιες παθήσεις.

“Το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου αναγνωρίζει πόσο καταλυτική είναι η έρευνα και τα αποτελέσματά της για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών, ακόμα, όπου είναι δυνατό, και για τη θεραπεία τους. Ο τομέας της Έρευνας αποτελεί ένα από τους τρεις πυλώνες του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, όπου μαζί με τους άλλους δύο, Υπηρεσίες και Εκπαίδευση, λειτουργούν συνδυαστικά συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών”, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Πηγή: KYΠΕ