Αρχική Τελευταία Νέα Η Ελεάνα Αλεξάνδρου καλλιτεχνική Διευθύντρια για την υποψηφιότητα της Λεμεσού

Η Ελεάνα Αλεξάνδρου καλλιτεχνική Διευθύντρια για την υποψηφιότητα της Λεμεσού

Το διορισμό της Ελεάνας Αλεξάνδρου στη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της υποψηφιότητας της Λεμεσού για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030 ανακοίνωσε ο «Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 – υποψήφια πόλη». Σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός σημειώνει ότι «η χορογράφος και περφόρμερ, Ελεάνα Αλεξάνδρου γνωρίζει πολύ καλά την πόλη, το σύγχρονο της πολιτισμό και την πολιτιστική της κληρονομιά, τους φορείς και τους καλλιτέχνες της, αποτελώντας η ίδια εδώ και χρόνια μέρος του καλλιτεχνικού της κεφαλαίου».

Αυτούσια η ανακοίνωση

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030 – υποψήφια πόλη, ανακοινώνει το διορισμό της Ελεάνας Αλεξάνδρου στη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της υποψηφιότητας της Λεμεσού για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030.

Η Ελεάνα Αλεξάνδρου αναλαμβάνει από τη θέση αυτή να δημιουργήσει την καλλιτεχνική πρόταση που θα συμπεριληφθεί στο φάκελο υποψηφιότητας της Λεμεσού για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030. Μαζί της και δίπλα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού που την επέλεξε, βρίσκονται εξωτερικοί σύμβουλοι με μακρόχρονη πείρα σε αντίστοιχες διοργανώσεις, ενώ σύντομα ο Οργανισμός θα στελεχωθεί και με περαιτέρω προσωπικό. Μαζί με τον Οργανισμό Λεμεσός 2030, η Ελεάνα Αλεξάνδρου θα οργανώσει και συντονίσει τη δημιουργία της κεντρικής ιδέας, των θεματικών και τη φιλοσοφία του προγράμματος και της πρότασης της Λεμεσού.

Η χορογράφος και περφόρμερ, Ελεάνα Αλεξάνδρου γνωρίζει πολύ καλά την πόλη, το σύγχρονο της πολιτισμό και την πολιτιστική της κληρονομιά, τους φορείς και τους καλλιτέχνες της, αποτελώντας η ίδια εδώ και χρόνια μέρος του καλλιτεχνικού της κεφαλαίου. Η δημιουργική της ευφυία, η εξωστρέφεια και η ικανότητα διαχείρισης και αποτελεσματικής υλοποίησης που απέκτησε μέσα από την ενασχόληση της με εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, την καθιστούν ιδανική επιλογή να οδηγήσει την πόλη, τους δημιουργούς και τους κατοίκους της σε αυτή τη πολιτιστική διαδρομή έμπνευσης, δημιουργίας και συμμετοχής, επαναπροσδιορίζοντας πολιτιστικά τη Λεμεσό, επενδύοντας στην πολυπολιτισμικότητα της πόλης και δημιουργώντας προοπτικές σύγχρονης και αειφόρου ανάπτυξης που θα επεκτείνεται πέραν από το 2030.

 

Σύντομο βιογραφικό

Απέκτησε μεταπτυχιακό από το πρόγραμμα DasArts Master of Theatre της Σχολής Τεχνών του Άμστερνταμ μετά από το πτυχίο σε χορό και χορογραφία από το Πανεπιστήμιο Bath Spa του Ηνωμένου Βασιλείου (2009). Δουλεύει επαγγελματικά ως περφόρμερ από το 2004 και χορογραφεί από το 2011. Συν ιδρύτρια της ομάδας bytheway productions, η οποία ενεργοποιείται στους τομείς των παραστατικών και εφαρμοσμένων τεχνών, καθώς και ως διευθύντρια του ανοιχτού εργαστηρίου Makers Will make. Αποτελεί στενό συνεργάτη του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, της Στέγης Σύγχρονου Χορού και της ομάδας pelma.Lia Haraki. Από τον Ιανουάριο του 2017 είναι πρόεδρος της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου. Έργα της παρουσιάστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ στην Κύπρο και το εξωτερικό.