Αναπτυξιακές δράσεις και συνέργειες για τη νέα Λεμεσό
Οι δεσμοί και οι συνέργειες ανάμεσα στους δύο αναπτυξιακούς φορείς της Λεμεσού, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και Δήμο Λεμεσού, ενδυναμώνονται ακόμη περισσότερο.
Σε συνάντηση της νεοσυσταθείσας Κοινής Ομάδας Δράσης ΤΕΠΑΚ – Δήμου Λεμεσού αποτελούμενης από τους επικεφαλής των δύο φορέων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου, συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν σημαντικές δράσεις και συνεργασίες.
Σε εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Δρ Χρίστος Χωματάς, επεσήμανε την αδήριτη ανάγκη για ενδυνάμωση των συνεργειών μεταξύ ΤΕΠΑΚ και Δήμου Λεμεσού, προς όφελος των πολιτών. Σημείωσε δε, ότι η εμπειρογνωμοσύνη του Πανεπιστημίου είναι στη διάθεση της κοινωνίας για ένα καλύτερο, βιώσιμο και αειφόρο μέλλον.
Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, συμφώνησε με τον Πρόεδρο και κατέθεσε την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου να αναπτύξει και να συνεργαστεί με τον Δήμο για νέες δημιουργικές πρωτοβουλίες στην πόλη της Λεμεσού.
Από τη δική του μεριά, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς και χαρακτήρισε το ΤΕΠΑΚ ως τον αμεσότερο και πολυτιμότερο συνεργάτη του Δήμου, αλλά και αντίστροφα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την επιτυχία του Δήμου να περιληφθεί η Λεμεσός στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030, μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία της ΕΕ, γνωστή ως «Αποστολή Πόλεων». Συγκεκριμένα, θα διατεθεί στις επιλέξιμες πόλεις, χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για την υιοθέτηση καινοτόμων πολιτικών και δράσεων με στόχο την κλιματική ουδετερότητά τους μέχρι το 2030. Αυτές περιλαμβάνουν την κινητικότητα εντός των πόλεων, την ενεργειακή απόδοση, τον πράσινο αστικό σχεδιασμό και τη δυνατότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών.
Στη συνάντηση της 22ης Ιουνίου συμφωνήθηκε όπως υπογραφεί ειδική συμφωνία μεταξύ ΤΕΠΑΚ και Δήμου Λεμεσού, ως προς τις επί μέρους δράσεις για την Αποστολή Πόλεων, που αφορά στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης έως το 2030.
Περαιτέρω και σε σχέση με την ανάπτυξη των υποδομών του Πανεπιστημίου στον Β’ Πόλο, στον χώρο δηλαδή του Παλαιού Νοσοκομείου και της Α’ Τεχνικής Σχολής, συμφωνήθηκε όπως ενταθούν οι ενέργειες και οι πιέσεις προς την Πολιτεία, με στόχο την υλοποίηση της ληφθείσας απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα, καθώς και για την εξασφάλιση της αναγκαίας γης για άμεση κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων στον χώρο.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Δρ Κώστας Χόππας, ενημέρωσε ότι η ηγεσία του Πανεπιστημίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών και δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν το θέμα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως:
– σταλεί πρόσκληση προς όλους τους Βουλευτές Λεμεσού για την πραγματοποίηση σύσκεψης για τον Β’ Πόλο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και το Τεχνολογικό Πάρκο.
– προγραμματιστεί δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στον Β’ Πόλο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης, επί μέρους θέματα όπως η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, η αποκατάσταση του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου κ. ά..