Αρχική Τελευταία Νέα Επεκτείνεται η χρήση μάσκας, αίρονται τα έκτακτα μέτρα στη Λεμεσό, πλαφόν χρέωσης...

Επεκτείνεται η χρήση μάσκας, αίρονται τα έκτακτα μέτρα στη Λεμεσό, πλαφόν χρέωσης τεστ, με Διάταγμα Υπ. Υγείας

Καθορίζεται νέα ανώτατη τιμή χρέωσης για την εργαστηριακή εξέταση για τον κορωνοϊό, επεκτείνεται η χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό, αλλά και αίρονται τα έκτακτα μέτρα στη Λεμεσό με το νέο Διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα, νέα ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για τον ιό SARS-CoV-2, καθορίζεται στα 75 ευρώ σύμφωνα με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, που στις 20 Αυγούστου δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ότι «η μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδος διερεύνησης της νόσου COVID-19 είναι η διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), και, πέραν του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, τα ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης της διαγνωστικής μεθοδολογίας που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR) είναι τα εξής:

Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη), Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS, Κλινικά Εργαστήρια Θεοχαρίδη, MyGene Molecular Diagnostics, Χημείο Διογένους (C.D. DNA Biomedica Science Lab), Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκάς), Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια PZ Agapiou Diagnostics.

Την προβλεπόμενη διαδικασία ολοκλήρωσαν και τα Κλινικά Εργαστήρια, NIPD Genetics, Μοριακό Τμήμα εργαστηρίου American Medical Center, Κλινικό εργαστήριο Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Ίασις, Κλινικό εργαστήριο Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Ευαγγελισμός, Κλινικό εργαστήριο Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Πολυκλινική «ΥΓΕΙΑ», Κλινικό εργαστήριο Mediterranean Hospital of Cyprus, A. Evangelou Lab, Synlab, Κλινικό εργαστήριο Αρεταίειου Νοσηλευτηρίου

Η αναθεωρημένη ανώτατη τιμή χρέωσης τίθεται σε ισχύ από τις 21 Αυγούστου 2020.

Εξάλλου, επεκτείνεται «η ισχύς του μέτρου για υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 6 ετών και άνω» ως μέτρο για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ καταργούνται από τη 01.00 π.μ. της 21ης Αυγούστου 2020 τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν για τον ίδιο σκοπό την Επαρχία Λεμεσού, με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας,

Σύμφωνα με το Διάταγμα του Κωνσταντίνου Ιωάννου, «με στόχο την προστασία των πολιτών και της Δημόσιας Υγείας από τη νόσο COVID-19, «η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό σε εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού».

Συγκεκριμένα στα ακόλουθα υποστατικά/χώρους: Υπεραγορές / Φούρνοι, Πολυκαταστήματα / Καταστήματα λιανικού εμπορίου / Εμπορικά κέντρα, Εκκλησίες, Νοσηλευτήρια / Κλινικές / Οίκους ευγηρίας / Άλλα Ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας, Φαρμακεία, Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται/εξυπηρετούν κοινό (π.χ. τράπεζες, ΚΕΠ, Ταχυδρομεία, ΑΗΚ, κοκ), Πρακτορεία στοιχημάτων, Ανελκυστήρες.

Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, διευκρινίζεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού όπως σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων).

Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση), κοκ.

Προστατευτική μάσκα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν και άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου όπως ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κτλ ως επίσης και άτομα στην εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετ, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ), κ.ά.

Διανομείς και εργαζόμενοι σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα απαραιτήτως φέρουν μάσκα και ειδικά τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα «οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα) και όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες».

Σημειώνεται ότι «η ανώτατη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης μασκών καθορίζεται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 20 Αυγούστου 2020 και οποιαδήποτε παραβίαση του συγκεκριμένου Διατάγματος θα πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως στο τηλέφωνο 1429 (Γραμμή Καταναλωτή) για να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ