Αρχική Τελευταία Νέα Επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον η «Αφροδίτη» και η «Αναστασία»

Επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον η «Αφροδίτη» και η «Αναστασία»

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά ανακοίνωσε ότι δύο ακόμα πράσινες χελώνες (Chelonia mydas), η «Αφροδίτη» και η «Αναστασία», επέστρεψαν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά από επισταμένη θεραπεία.
Η «Αφροδίτη» είναι μια νεαρή πράσινη χελώνα μεσαίου μεγέθους (49cm μήκος x 45.5cm πλάτος) που ζυγίζει 14.4 κιλά. Η χελώνα είχε βρεθεί από σχολές κατάδυσης στον Πρωταρά και ήταν χτυπημένη από προπέλα σκάφους. Η χελώνα μεταφέρθηκε στις 25 Αυγούστου 2022 στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) που βρίσκεται στο Μενεού της Λάρνακας και που μέρος του λειτουργεί και ως Κέντρο Παροχής Πρώτων Βοηθειών, Θεραπείας και Αποκατάστασης Θαλασσίων Χελωνών. Στην «Αφροδίτη», πραγματοποιήθηκε χειρουργική επέμβαση από κτηνίατρο για αποκατάσταση του τραύματός της και μετά από επισταμένη θεραπεία για πάνω από δύο μήνες στο ΕΚΘΥΚ, η χελώνα έχει αποθεραπευτεί.
Η «Αναστασία» είναι μια ενήλικη πράσινη χελώνα μεγάλου μεγέθους (92cm μήκος x 85cm πλάτος) που ζυγίζει περίπου 90-100 κιλά. Η χελώνα είχε βρεθεί από τους παρκοφύλακες του Τ.Α.Θ.Ε. σε παραλία στην Πόλη Χρυσοχούς και ήταν χτυπημένη και αυτή από προπέλα σκάφους. Η χελώνα μεταφέρθηκε στις 28 Αυγούστου 2022 στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ), όπου έλαβε επισταμένη θεραπεία για πάνω από δύο μήνες, με αποτέλεσμα επίσης να αποθεραπευτεί.
Αφού εξετάστηκαν για την ικανότητα τους να κολυμπούν, να καταδύονται και να τρέφονται μόνες τους, οι δύο χελώνες μεταφέρθηκαν σε παραλία στο Μενεού στις 11 Νοεμβρίου 2022 για την απελευθέρωσή τους πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον. Η απελευθέρωσή και των δύο χελωνών στέφθηκε με επιτυχία, αφού τόσο η «Αφροδίτη» όσο και η «Αναστασία», επέστρεψαν υγιείς πλέον στην θάλασσα, εκεί όπου ανήκουν.